Reportage – Paardenmelk uit Zwaagdijk, gezond maar je moet wel in de buidel tasten

ZWAAGDIJK – Gerianne Nagelhout is weg van paarden en paardenmelk. Op haar paardenmelkerij in Zwaagdijk verzorgt ze open dagen, rondleidingen en heeft ze een eigen winkel. Haar man is verantwoordelijk voor het melken. “Zo hebben we allebei onze taken, hij doet het melken liever en ik sta veel op markten en doe veel regelwerk”.

Verslaggeefster Pamela Langenberg ging kijken op de paardenmelkerij en nam de proef op de som

Momenteel zijn er drie merries met een veulentje die gemolken kunnen worden, maar volgens Gerianne zouden er volgend jaar wel eens zes veulentjes geboren kunnen worden. “We hebben meer paarden gekocht omdat de vraag naar paardenmelk nog steeds groeit”, vertelt ze. 

De veulentjes krijgen de eerste twee maanden alle melk die de moeder heeft. Daarna begint Geriannes man langzaam met het melken. “Dit doen we pas na acht weken, omdat het veulentje dan ook in de natuur andere dingen begint te eten en drinken. Hij is dan dus sterk genoeg”, legt ze uit.

Duur drankje

Als je elke dag een goed glas paardenmelk wilt drinken, moet je wel flink in de buidel tasten. De witte drank kost namelijk een kleine negen euro per liter. Naast de dagverse melk is er ook nog ingevroren melk of paardenmelk in poedervorm verkrijgbaar. Dit wordt allemaal zelf gemaakt op de paardenmelkerij van Gerianne en haar man.

Reageren via facebook