Medemblik Actueel.

Rechtbank

Bestuurder had drugs op bij zwaar ongeval Wieringerwerf

ALKMAAR – De 23-jarige Bas H. uit Oudesluis had speed gebruikt en geblowd toen hij op 6 september in de auto stapte en op Medemblikkerweg in Wieringerwerf een ernstig ongeval veroorzaakte. Dat bleek donderdagmorgen bij de rechtbank in Alkmaar, waar hij een werkstraf van 120 uur tegen zich hoorde eisen, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook vroeg de officier  een rijverbod van 16  maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk. ,,Destijds was ik een junk. Ik gebruikte speed en wiet om rustig te worden. Dit was een eyeopener. Ik ben nu een nieuwe weg ingeslagen zonder drugs”, zei de schuldbewuste verdachte, die adhd heeft.

Lees ook: Ernstig ongeval Medemblikkerweg Wieringerwerf

H. zat samen met een vriend in de auto en kreeg veel lol over de hobbelige weg. Hij kwam met zijn rechter voorwiel in de berm terecht en stuurde krachtig naar links. Daar klapte hij direct op een tegemoetkomende auto met vijf mensen erin. Een deel van hen raakte ernstig gewond. Een vrouw, die in de auto zat, had een nekhernia en kon ruim een half jaar niet werken. Ze werkt nog steeds maar voor een klein deel. Een ander brak zijn onderbeen en weer een andere raakte gewoon aan borst en buik, kreeg een gat in de dunne darm. Ook H. zelf brak zijn been.

Hij zei dat hij niet beseft had wat drugs kunnen doen als je auto rijdt. ,,Ik wist dat allemaal niet. Ik was echt een junkie toen. Ik had wel een cursus bij de Brijder Stichting, maar ik geloofde het allemaal wel en dacht: ik leef mijn eigen leventje. Jullie kunnen me wat. Ik bleef snuiven en doen. Nu heb ik het licht gezien.”

Lees ook: Drugsgebruik oorzaak ongeval Medemblikkerweg

De reclassering vindt dat H. begeleiding moet houden, ook om blijvend van de drugs af te blijven. Ook na het ongeval gebruikte de Oudesluizer sporadisch drugs, bleek uit een test van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid), dat zijn rijbewijs in bezit heeft. Over een jaar moet hij zich weer laten testen. ,,Heel erg balen. Er waren nog summiere sporen van blowen.”

Inmiddels laat hij de drugs links liggen, zei H. ,,Ik gebruik nu heel af en toe alcohol.”’ Medicijnen tegen de adhd neemt hij nog niet. ,,Dat kon steeds niet, omdat ik drugs gebruikte. Ik was heel koppig.” De Oudesluizer heeft heel veel spijt van het ongeluk. ,,Ik had het nooit zo mogen doen, met zoveel drugs op.”

De officier vond het allemaal heel ernstig, maar geloofde in de oprechtheid van de verdachte dat hij zijn leven inmiddels heeft gebeterd. ,,De verdachte heeft gezegd dat hij dacht dat drugs hem scherper maakten. Dat is wat drugs met je doen. Je denkt dat je er scherper van wordt, maar het tegendeel is waar.” Ze vond het aan het rijgedrag van de Oudesluizer te wijten dat het ernstige ongeluk was ontstaan. ,,Fouten in het verkeer kunnen ongelooflijke consequenties hebben.”

De advocaat van H. betwijfelde of de drugs zo’n grote rol hadden gespeeld bij het ongeluk, omdat de man ze meer dan vier uur voor het ongeluk had ingenomen. De werkzame stof zou dan niet meer gewerkt hebben.

De rechtbank doet 22 juni uitspraak.

Reageren via facebook