Medemblikker Courant 110 jaar – Gerard van de Stolpe heeft editie uit 1925 nog liggen.

MEDEMBLIK – Gerard van de Stolpe (74) uit Medemblik woont in een prachtig provinciaal monumentaal pand aan de Westerhaven in Medemblik. En wie over de drempel gaat, stapt een wondere wereld binnen van oude hebbedingen. In een nostalgisch krantenbakje ligt een Medemblikker Courant uit 1925. “Ik heb echter geen idee hoe ik eraan kom”, vertelt de oud notaris van Medemblik en omstreken.

Toen Van de Stolpe zijn stage afrondde als kandidaat-notaris en vervolgens zijn opleiding voltooide, ging hij zelfstandig als notaris aan de slag en begon in 1976 een eigen praktijk in de Radboudveste. “De Medemblikker Courant was tweeledig voor mij”, zegt Gerard. “Ik vergaarde informatie wat er allemaal in Medemblik en omstreken gebeurde en beroepsmatig publiceerde ik mijn advertenties in de krant. Mijn werkgebied was niet alleen in Medemblik, maar ook in de omliggende gemeenten, wat nu de gemeente Medemblik is. Ik maakte voor mijn werk 30 jaar lang gebruik van dit medium, voor bijvoorbeeld een openbare verkoop of mijn diensten aan te bieden. Internet en Facebook was er toen natuurlijk nog niet.”

Plaatselijke krant

Gerard maakt nog steeds gebruik van de Medemblikker, maar met een ander doel. “Het is goed dat er een plaatselijke krant is en dat de hele gemeente wordt bediend met informatie en nieuws. Tegenwoordig help ik mijn vrouw Marianne met de organisatie van drie markten in de Bonifaciuskerk in Medemblik. Ik zorg onder meer dat dit kenbaar wordt gemaakt door teksten en advertenties in de Medemblikker. Vooralsnog zijn de markten een groot succes.”

Opvang honden

De oud notaris en zijn vrouw zijn aangesloten bij stichting Hondenzorg en Welzijn in Voorburg. Het echtpaar ging vorig jaar vier keer met hondenartikelen naar Amposta, Spanje en kwam met hondjes, die een lief baasje nodig hebben, terug. Zelf hebben de Medemblikkers nu twee Spaanse honden van 8 en 10 jaar. “Wie wat meer wil weten over de stichting kan kijken op ww.hondenzorgenwelzijn.nl, een mooi initiatief. De honden worden gesocialiseerd voordat ze aangeboden worden voor adoptie in Nederland.”

Medemblikker

Zo komt de Medemblikker/Koggenlander weer goed van pas om de stichting onder de aandacht te brengen. “De uitgave van 1925 blijft netjes opgevouwen in het krantenbakje. Ik heb geen idee hoe ik eraan kom, wie het weet mag het zeggen.”

Reageren via facebook