11.6 C
Medemblik
15 juli 2020 09:09
Medemblik Actueel.

Joyce Haakman aan het werk aan de Medemblikker/Koggenlander in Broek op Langedijk. (Foto: Vincent de Vries Rodi Media)

Joyce Haakman, al 20 jaar boegbeeld Medemblikker Courant

MEDEMBLIK – “Kan jij typen”, vroeg Désirée de Boer-Buijs aan Joyce Haakman, vriendinnen vanaf kleuterschool het Kwetternest in Medemblik. “Nou, typen, ik heb wat lessen gevolgd op de huishoudschool, maar ik heb geen diploma”, was haar antwoord. “We hebben bij Drukkerij Idema een ‘tikgeit’ nodig om de teksten van papier over te zetten op een floppy. Wil je het proberen?”, vroeg Désirée. “Natuurlijk”, zei Joyce en is inmiddels bijna twintig jaar werkzaam voor haar Medemblikker Courant/Koggenlander.

Joyce werkte vanaf begin augustus 1997 als oproepkracht voor de Medemblikker Courant/Koggenlander. “Ik weet het nog goed”, vertelt de Medemblikse, “ik haalde het materiaal ’s morgens op nadat ik mijn dochter Jaycee naar school bracht. Nadat ik alles op de floppy zette, ‘dropte’ ik na de middag Jaycee weer af bij school en ging naar de Randweg om nieuwe spullen op te halen. En het voelde gelijk goed bij Idema, een bedrijf die familiair omging met het personeel. Nadat mijn zoon Shane geboren was, ging hij mee in de kinderwagen.”

Inpandig

Op deze manier was Joyce vier jaar in dienst van Idema. Omdat in 2001 iemand voor in de zetterij nodig was, vroeg de directie haar te solliciteren voor een vaste baan in het bedrijf. “Ook andere gegadigden solliciteerden voor die baan, maar gelukkig was ik degene die werd aangenomen”, blikt Joyce terug. “Piet Koomen zei toen tegen mij: ik weet dat je een werkende huismoeder bent en als je kinderen ziek zijn, snap ik dat je er niet bent. Dat deed mij zo goed! Veelal werkte ik aan de redactie die de mensen inleverde via een floppy of papier. Maar al snel leerde ik van Désirée advertenties opmaken, photoshoppen en pagina’s opmaken. Toen nog op papier uitgedraaid en Jan Laurijssen maakte die, samen met Piet Koomen, passend voor de krant.”

Doorstromen

Omdat het met het bedrijf achteruit ging, werden contracten niet meer verlengd. Op de zetterij was niet genoeg ruimte meer voor vijf man. Omdat de functie van redacteur vrijkwam, werd Joyce aangesproken. “Och, dat kan jij wel doen”, zei Rob Koomen van de administratie. “Die uitdaging wil ik wel aangaan”, was haar antwoord. “En zo zat ik op het kantoor, samen met Marijke Karsten en Rob. En dat is mijn redding geweest. Toen de Medemblikker Courant/Koggenlander verkocht werd in 2012, kreeg ik een proefcontract van twee maanden bij Rodi Media. Na een maand hadden ze gezien wat voor vlees ze in de kuip hadden en bood de directie een vast contract aan.”

Andere werkwijze

Drie keer in de week naar Broek op Langedijk in plaats van op de fiets naar de Randweg. Dat was een groot verschil. “Ik zat opeens met twintig redacteurs op de afdeling, maar ik focuste mij op mijn eigen krant. Gelukkig behoud ik het contact via de e-mail of telefoon met de mensen waar ik al jaren berichtgeving van krijg en dat is fantastisch. Ook zijn er mensen afgehaakt en ik snap dat wel, bij Rodi Media krijgt de commerciële redactie voorrang, klanten betalen daar tenslotte voor. Activiteiten die de aankomende week plaatsvinden, krijgen prioriteit 2 of 3, verslagen van evenementen 4. Iedereen kan een stukje sturen, ik zet het klaar voor de opmaak, dan staat het automatisch op internet: www.rodi.nl – West-Friesland – Medemblik of Koggenland/Opmeer en zet het tegenwoordig op Facebook.”

Plezier

Joyce werkt 10 augustus twintig jaar voor de Medemblikker/Koggenlander en doet dat met veel inzet. “Ik probeer zoveel mogelijk te betekenen voor de verenigingen”, zegt de redacteur. “Ik krijg vaak een berichtje terug van degene die een persberichtje stuurde en geplaatst werd: bedankt voor de mooie plek, de kaartverkoop begint nu goed te lopen of bedankt voor plaatsing, er waren veel bezoekers tijdens de lezing. Dat is toch leuk! Daarom ga ik nog altijd met plezier naar mij werk.”

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?