14.6 C
Medemblik
21 mei 2020 03:56
Medemblik Actueel.

KLein-Giethoorn, de bijnaam van Opperdoes

Den Ouden Doosch – Opperdoes met zijn bruggetjes en sloten.

OPPERDOES – Het dorpje met zijn sloten en vele bruggetjes, zo ook het Oosteinde waar wij deze keer een foto vanuit de Ouden Doosch hebben gehaald.

U ziet op de foto die gemaakt is in 1967 het Oosteinde met de beroemde boerenschuiten die vanuit Opperdoes vaak afgeladen vol en met het geluid van de 1 cilinder dieseltje of met de punter richting de veiling van Medemblik Opperdoes vertrokken om daar hun lading af te leveren.

Oud dorp

Opperdoes is een oud dorp. Het wordt al in de 11e eeuw vermeld als Those en Thosa, en in 1396 als Dosa. Thosa is een Oudnederlands woord, de latere naam is does, wat lichte turf en mosveen betekent. De toevoeging opper kwam pas later, deze naam verwijst naar de ligging (ergens boven). Mogelijk verwijst dit naar een tweede kern die dan waarschijnlijk Nederdoes werd genoemd. Tegenwoordig liggen er alleen nog de buurtschappen ’t Slot en ’t Westeinde direct onder het dorp, aan de Dorpsweg die Opperdoes en Twisk met elkaar verbindt.

Klein-Giethoorn

Opperdoes wordt ook wel Klein-Giethoorn genoemd, omdat net als Giethoorn een deel van de plaats bestaat uit bruggetjes over de waterwegen naar de huizen en boerderijen. Maar in plaats van punters zijn er schuiten en wordt het geheel niet zo sterk toeristisch uitgebuit. Er is wel een camping die het uitdraagt en de bijnaam als naam draagt.

Bekende Opperdoezers

Uit Opperdoes komen 2 bekende mensen, de wiskundige Pieter Wijdenes die op 22 december 1872 werd geboren in Opperdoes maar in 1879 verhuisde naar Nibbixwoud. Wijdenes schreef diverse wiskundige boeken en was daarnaast ook leraar aan een HBS in Rotterdam.

De tweede bekende Opperdoezer is oud-wielrenner Floris Goesinnen, beter bekend als de ‘Adelaar van Opperdoes’. Goesinnen werd in 2006 prof bij Skil-Shimano. Hij debuteerde voor die ploeg in de Ronde van Luxemburg, waar hij als 14e eindigde in het eindklassement. Door goede wedstrijden in 2006 kwam hij in beeld bij de Skil-Shimano ploeg waar hij een contract aangeboden kreeg tot eind 2007. Skil-Shimano ontving een wildcard voor de Ronde van Frankrijk 2009, Goesinnen maakte deel uit van de voorselectie. Na het seizoen van 2010 verliet hij Skil-Shimano en ging rijden voor het Australische Drapac. Goesinnen stopte in 2014 met wielrennen toen hij zijn opleiding aan de Universiteit van Maastricht afronde

En dan natuurlijk hebben we nog de wereldberoemde Hero ‘Power to the pieper’ Stam. Groot voorvechter van de Opperdoezer Ronde.

Reageren via facebook