0.5 C
Medemblik
17 januari 2021 05:38
Medemblik Actueel.

De Ouden Doosch – het oude postkantoor van Medemblik

Medemblik – In onze tocht door de kernen van de gemeente Medemblik blijven wij vandaag dichtbij huis en bevinden wij ons in de Bagijnhof in Medemblik. Daar zien wij het oude postkantoor met op de foto 2 postbodes en een onbekende dame.  Het oude postkantoor staat alweer enige jaren te koop en  het is maar de vraag of het ooit verkocht gaat worden vanwege de eis die de verkopende partij stelt bij de verkoop.

Medemblik en Dorestad kregen door de Friezen welvarende markten.[3] In 1289 werden Medemblik als eerste plaats in West-Friesland stadsrechten verleend door graaf Floris V. Floris V liet aan het einde van de 13e eeuw een dwangburcht bouwen, die nu bekendstaat als Kasteel Radboud. Het stadje werd in 1517 door het leger van Johan van Selbach, gesteund door de kapers van Grote Pier en Wijerd Jelckama geplunderd. In 1555 vond in Medemblik een grote stadsbrand plaats. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog, in 1572 en 1588, werd de stad door respectievelijk geuzen en prinselijke troepen belegerd.

Door de ingebruikname van het Noordhollandsch Kanaal in 1824 nam het belang van Medemblik als havenstad sterk af. De afsluiting van de Zuiderzee leek de nekslag voor Medemblik te betekenen, maar in de jaren zestig van de 20e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een bekend watersportcentrum, met met name in het seizoen ook een levendig uitgaansleven.

Reageren via facebook