Pollenseizoen breekt aan, moeilijke periode voor hooikoortspatiënten


MEDEMBLIK – Hooikoortspatiënten staat een slechte periode te wachten. Sinds deze week gaan berkenbomen in bloei. Berken zijn de meestvoorkomende bomen waar mensen allergisch voor zijn. Als de berken bloeien zijn er in heel Nederland tegen de miljoen mensen die last hebben van hooikoortsklachten, aldus Pollennieuws.nl.

Eerder kwamen door relatief hoge temperaturen elzen al op grote schaal tot bloei. Ook dat zijn boomsoorten waarvoor veel mensen allergisch zijn.

Fruit

Als je last hebt van een berken- of elzenpollenallergie, kun je in de hooikoortsperiode ook extra gevoelig zijn voor bijvoorbeeld appels, kiwi of noten. Die stukken fruit kan je dus beter even laten liggen”, zegt bioloog Arnold Van Vliet van de Universiteit Wageningen. En na het bomenseizoen volgt eind deze maand een naadloze aansluiting met het graspollenseizoen, aldus de expert.

Regen

Overigens is er ook goed nieuws, vanuit hooikoortsperspectief in ieder geval: voor de komende week zijn er meermaals regenbuien voorspeld. Regen neemt de pollen mee naar de grond en zorgt er dus voor dat er minder in de lucht zitten.

Wat kun je doen als je dan toch zo’n gevreesde hooikoortsaanval hebt? Je zou bijvoorbeeld vaseline rond je neus kunnen smeren. De theorie is dat pollen dan in die vaseline blijven hangen waardoor ze niet in je neus komen. Ook kun je als de wind van zee komt naar het strand kunnen gaan. Wind van zee bevat weinig pollen.

Meer tips? Kijk dan hier: Vijf ‘geheime’ tips tegen hooikoorts

Reageren via facebook