Project Misfits – een droomwens van Frank Gorter en Vasco Zeilemaker

MEDEMBLIK – Frank Gorter en Vasco Zeilemaker hebben een droom, al langere tijd dromen zij over hun project ‘Misfits’, een project waarin jongeren die door diverse omstandigheden buiten de boot vallen een toekomst te geven.

Beiden zijn werkzaam in de jeugdzorg instelling Transferium in Heerhugowaard waar jongens en meisjes tussen de 12 en 18 jaar verblijven die een intensieve behandeling nodig hebben. Deze jongeren krijgen ook onderwijs maar dan in de veiligheid van een beschermde omgeving.  Voor al deze jongeren geldt dat hun problemen groot zijn maar er geen probleem hetzelfde is.

Misfits, de droom die werkelijkheid wordt

A.T.C Misfits is een arbeidstraining project om probleemjongeren in een horeca setting competenties aan te leren om zelfstandig te kunnen functioneren in de maatschappij en als volwaardig deelnemer aan het arbeidsproces. Mocht de jongere na het traject verder willen in de horeca, zal A.T.C Misfits een actieve rol kunnen spelen in het plaatsen van de jongere bij een volwaardig horecabedrijf.

Beide mannen vertellen dat zij als leiders van dit project jarenlange ervaring hebben in de horeca en de jeugdzorg plus instelling Transferium jeugdzorg. Zij zien dat veel jongeren met complexe problematiek na de intensieve begeleidingstrajecten in een zwart gat vallen en daarbij de aansluiting op de maatschappij missen.

De laatste jaren is er steeds meer bewustwording over de noodzaak tot verdere begeleiding van deze jongeren (zie bijvoorbeeld de top 600 aanpak van Amsterdam). Met dit project denken Gorter en Zeilemaker in West-Friesland een welkome aanvulling te zijn op de andere initiatieven die er reeds zijn. “Juist wij, met onze ervaring in de horeca, als leermeester en als begeleider van probleemjongeren zijn in staat om de Juiste begeleiding te bieden,” zegt Vasco Zeilemaker.

In de huidige opzet is er plaats voor 10 jongeren die met behoud van uitkering, een training van 40 weken aangeboden wordt.

Oude stadhuis Medemblik

Beide mannen hebben hun oog laten vallen op de kelder in het oude stadhuis van Medemblik, dichtbij de plaats waar de toeristen Medemblik met de stoomtrein en de boot Enkhuizen – Medemblik binnenkomen, in het centrum van Medemblik. Vasco Zeilemaker zegt tegen Medemblik Actueel dat het de ideale plek is voor hun ‘Misfits droom’.

Dat zij niet alleen staan in hun idee om hun project Misfits daar te vestigen blijkt wel uit de vele positieve reacties die zij afgelopen week kregen bij de thema-avond in het oude stadhuis van Medemblik.

 

Reageren via facebook