Wandelweekend wandelvereniging A.W.V. “69

ABBEKERK – A.W.V.”69 organiseert 22 +23 april 2017 De West-Friesland wandeltocht . Afstanden 5 – 11 – 15 – 25 km. Startlocatie: Het Nieuwe Bonte Paard, Dorpsstraat 54, 1657AD Abbekerk. Starttijden: 25 km 09.00 – 11.00 uur 5 – 11 – 15 km 09.00 – 13.00 uur. Het startlokaal sluit beide dagen om 16.30 uur. De routes zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers en honden. Om de wandelsport ook onder de aandacht van de jeugd te brengen hebben we voor deze groep een speciale aanbieding.

  • Kinderen basisschool onder begeleiding van de ouders, € 2,00 incl. medaille.
  • Kosten inschrijven: € 4,00
  • Losse medaille € 1,50
  • Leden van Koninklijke Wandel Bond Nederland € 1,= korting.
  • Lidmaatschap A.W.V.”69 incl. KWBN voor 2017 € 12,=
  • Bij inschrijving ontvangt u een route beschrijving en de routes zijn uitgepijld met gele pijlen.

Deze wandelroutes laten u de mooiste stukjes van Westfriesland zien. De routes voert u door het Westfriese landschap met zijn prachtige vergezichten en karakteristieke dorpen met oude stolpboerderijen. Verder wandelt u langs (bloeiende) bollenvelden, over schelpenpaden en langs waterbergingsgebieden waar vele soorten vogels leven. In het terrein de Kolk van Dussen is de ontstaansgeschiedenis van West Friesland goed terug te vinden. Hier vindt u het zogenaamde ‘inversieruggen landschap’, daliegaten, de Westfriese omringdijk en een 17e eeuwse verkaveling. Het terrein is rijk aan broedvogels en kamgrasweides.

De kamgrasweides komen voor in het noordoostelijke deel. Hier groeien bedreigde plantensoorten als kamgras en veldgerst. Deze kamgrasweides kwamen vroeger in grote delen van West Friesland voor, maar door intensivering van de landbouw zijn zij steeds zeldzamer geworden. Door egalisering is bovendien het kleinschalige reliëf in veel graslanden verdwenen, maar in de Kolk van Dussen zijn de kamgrasweides nog als vanouds aanwezig. Ook waardevol zijn de oevers van de kleiputten, grenzend aan de noordkant van het gebied. Hier groeit riet en verschillende zeldzame orchideeën. Ten zuiden van de Veersloot is de 17e eeuwse verkaveling nog helemaal intact en aan de westzijde bevindt zich een perceel van zeer hoge archeologische waarden. Hier zijn resten van oude bewoningskernen verstopt onder het maaiveld. Aan de zuidzijde van het gebied staat een uitkijktoren .Kortom een prachtig gebied dat u kunt bewonderen en is uw bezoek meer dan waard.

Tijdens de 25 km route kunt u een bezoek brengen aan het Rundveemuseum te Aartswoud. Het rundveemuseum staat in de wijde omtrek bekend om het fokken van oude rundvee rassen. Zaterdag 22 april is het museum vanaf 11.00 geopend en op 23 april al vanaf 10.00 uur. Op zaterdagmiddag staat rond 14.00 uur de weidegang gepland. Dat wil zeggen dat de koeien en kalfjes voor de eerste keer dit jaar naar buiten gaan. Voor beide dagen is de toegang voor het museum gratis.

Op de 11-15-25 km routes is het Groene kerkje in Lambertschaag te bezichtigen waarbij vrij entree is.

Inlichtingen: SecretariaatAWV69@gmail.com

Reageren via facebook