Lianne en Will Steenkamp redden leeuwen in Namibië

REGIO – Vijf jaar lang volgde de West-Frieze Lianne Steenkamp met haar man Will een zeldzame groep woenstijnleeuwen in Namibië. Als natuurfilmer maakten ze een bekroonde documentaire en bovendien zetten ze zich in om het bedreigde diersoort te beschermen. Voor even is ze weer terug om voor haar stichting geld in te zamelen en haar familie te zien.

Het contrast is groot. Van het uitgestrekte woestijngebied van het Afrikaanse land Namibië, naar een nieuwbouwwoning in Grootebroek, waar de ouders van Lianne wonen. “Dat is een wereld van verschil. Je leert een douche bijvoorbeeld niet zomaar voor lief te nemen. Maar West-Friesland voelt nog steeds als thuis, al zou ik hier nooit meer kunnen wonen. Mijn hart ligt in Afrika”, vertelt Lianne.

Wonen in een jeep en maandenlang niemand zien

In 2012 vertrok ze met haar man Will voor hun avontuur in de woestijn, die ongeveer net zo groot is als heel Zwitserland. Ze wilden een film maken over een troep van acht Woestijnleeuwen. En die wilden ze niet een paar dagen volgen, of enkele maanden, maar meerdere jaren. Een droom die werkelijkheid werd, maar ook zeker niet makkelijk was. “We leven in een jeep en zien soms maandenlang niemand. Maar we hebben ook geleerd dat je in de natuur niet veel nodig hebt.”

De Woestijnleeuw is een bedreigde diersoort. Er zijn nog er nog zo’n 150 over en er is een schreeuwend tekort aan mannetjes. “We volgden drie moeders en hun vijf zoons. Het was van groot belang dat ze zouden blijven leven zodat ze zich kunnen voortplanten. Probleem is dat er veel op ze wordt gejaagd. Boeren laten hun vee in het wild rondlopen en dat wordt aangevallen door de leeuwen. Omdat te voorkomen worden ze doodgeschoten door de lokale bevolking.”

Vier van de vijf mannenleeuwen gedood

In hun bekroonde film ‘Vanishing Kings – Lions of the Namib’ volgen Lianne en Will dokter Philip Stander die de dieren al twintig jaar volgt en probeert te beschermen. Het tweede deel van hun documentaire wordt momenteel afgemonteerd. “Dat is een enorm emotionele film geworden. Helaas zijn vier van de vijf mannetjes gedood. Maar met het andere mannetje gaat het goed, en hij heeft zelfs voor nageslacht gezorgd.”

Geld om leeuwen te beschermen

In theater het Postkantoor vertonen ze twee keer voor een volle zaal hun documentaire, geven een presentatie en zamelen geld in voor hun stichting The Desert Lion Trust. “Met dat geld willen we de lokale boeren helpen om bijvoorbeeld hun verliezen te compenseren. Maar er moet vooral een patrouilleteam komen die voorkomt dat de leeuwen in de buurt van het vee komen”, vervolgt Lianne. Binnenkort keren ze weer terug om verder te filmen. En dat ze voor de leeuwen in een jeep moet wonen en lange tijd met niemand contact kan hebben, heeft ze er graag voor over. “Natuurlijk missen we onze familie. Maar we krijgen er veel voor terug. Om zo in de natuur te leven maakt ons ontzettend gelukkig, dat maakt ons compleet.”

Reageren via facebook