Openbaar Ministerie wil Zwaagdijkse schapenboer hard aanpakken

ZWAAGDIJK-OOST – Mest bevuild stro, te weinig drinkwater, mager, ziek, kreupel, zo maar een kleine opsomming van problemen die de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit op de boerderij van schapenboer Johannes K. te Zwaagdijk-Oost tegenkwam.

Afgelopen dinsdag moest de man zich verantwoorden voor de rechter in Haarlem waar hij van het Openbaar Ministerie kreeg te horen dat dit absoluut niet door de beugel kon en dat de man zware dierenmishandeling ten laste werd gelegd.

De sterfte onder de schapen bij K. was schrikbarend hoog te noemen en de kadavers van deze schapen lagen soms dagenlang tussen de andere schapen. Ook gaf K. de schapen medicijnen van een zeer dubieuze afkomst.  In totaal heeft K. 1000 schapen op zes plaatsen in West-Friesland en de Officier van Justitie vind dat K. niet de aangewezen persoon is om deze dieren te verzorgen en in een goede gezondheid te houden. Omdat het niet de eeerste keer is dat K. wordt veroordeeld voor ernstige verwaarlozing van zijn veestapel eiste de Officer van Justitie 2 maanden celstraf en een geld boete van 1500 euro.

K. zelf vind het allemaal maar onzin en dat het lang niet zo erg is als de Officier van Justitie wel zegt.  Hij zegt zelf dat het juist veel beter gaat dan in 2013 toen hij voor de eerste keer werd veroordeeld. Toen moest K. 2500 euro boete betalen waarvan 2000 euro voorwaardelijk.

Uitspraak, dinsdag 11 april.

Reageren via facebook