Medemblik Actueel.

VVD Medemblik tevreden: woonkern nu eindelijk vermeld in akten burgerlijke stand

MEDEMBLIK _ Het is velen een doorn in het oog: uw kind wordt geboren in (bijvoorbeeld) Wognum, Benningbroek of Andijk maar op de geboorteakte staat Medemblik. Of u trouwt in Wervershoof, maar de huwelijksakte vermeldt Medemblik.

Voor paspoorten en rijbewijzen is het wettelijk verplicht om de gemeentenaam te gebruiken. Maar bij akten van de burgerlijke stand (geboorte-, trouw- en overlijdensaktes) is dat niet zo. De VVD-fractie heeft bij monde van Jack Stam hier vorig jaar schriftelijke vragen over gesteld aan de burgemeester. Wat bleek? De woonkern werd niet vermeld omdat het digitale systeem dat Medemblik gebruikt het technisch niet toestaat dit toe te voegen. Daar waren wij verbaasd over. In ons tijdperk van ongekende digitale mogelijkheden zou een invulvakje meer of minder toch niets moeten uitmaken?

Lees ook: Onderdijkers de pineut bij aanpassing geboorteakte

Een groot aantal inwoners heeft emotionele verbondenheid met de eigen kern en ziet dit graag terug in officiële aktes. Die verbondenheid met de eigen kern is iets wat de gemeente over het algemeen wel waardeert.

Daarom nam de VVD in 2016 het initiatief voor een motie die opriep om dit gewoon mogelijk te maken. Dat werd door alle politieke partijen gesteund. Toen heeft de burgemeester een onderzoek naar juridische mogelijkheden gestart en overleg gevoerd met de softwareleverancier. Vorige maand kregen wij het bericht dat het verzoek is ingewilligd. De gemeente is in januari 2017 gestart met het eveneens vermelden van de woonkern in akten van de burgerlijke stand.

De VVD is hier erg blij mee. Het is maar een kleine moeite, maar voor vele inwoners heeft dit een grote symbolische betekenis. 

Reageren via facebook