2 C
Medemblik
18 januari 2021 06:08
Medemblik Actueel.

Het voormalig DEK-terrein in Medemblik

Omwonenden voormalig DEK-terrein fel tegen komst hoogbouw.

MEDEMBLIK – De omwonenden van het voormalig voetbalveld in Medemblik voelen zich in de hemd gezet door wethouder Hans Tigges nu meer en meer duidelijk aan het worden is dat de wethouder toch wel een voorstander is om tegen de dijk hoogbouw toe te staan zodat de mensen op de bovenste verdiepingen een ‘prachtig uitzicht over het IJsselmeer’ krijgen.

Passen bij het DNA van de omgeving

Met deze woorden kwam de gemeente naar de diverse bijeenkomsten, het moet een ‘parel’ in de omgeving worden er er zouden absoluut nog geen plannen of ideeën zijn voor het voormalig voetbalveld. Tijdens deze bijeenkomsten kregen de aanwezigen de kans om zelf met ideeën te komen over hoe zij denken dat het DEK-terrein eruit moet komen te zien in de toekomst. En deze plannen kwamen ook rijkelijk vanuit de aanwezigen, van vrijstaand, 2 onder 1 kap tot appartementen tot maximaal 3 woonlagen. Aan de diverse tafels kwamen tientallen ideeën naar boven die met grote belangstelling door de gemeente werden bekeken en zeker worden meegenomen.

Maar tijdens één van deze bijeenkomsten opperde één of twee van de aanwezigen dat het mooi zou zijn om appartementen te bouwen tegen de dijk aan zodat de bewoners uitzicht zouden hebben op het IJsselmeer, maar deze suggestie werd al snel door de grote meerderheid van de aanwezigen richting de papierversnipperaar verwezen en ook is dit plan door de klankbordgroep afgewezen. De omwonenden hebben dit later per brief aan de gemeenteraad kracht bijgezet.

Ondertussen heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen om zoveel mogelijk groen te behouden en is er ook al diverse malen onderhoud gepleegd aan het groen waardoor het voor de omwonenden raar klinkt dat de ‘ecologische’ groenstrook mogelijk na één of twee jaar al weer moet verdwijnen.

Meer nadelen dan voordelen voor bewoners appartementen

In een brief aan de gemeenteraad van Medemblik komen de omwonden met een zevental punten waarom het juist onlogisch is om op deze plek een appartementencomplex te bouwen

  1. Appartementen bouwen tegen de bestaande groenstrook lijkt zinloos. Die woningen bieden dan vooral uitzicht op de bomen en zullen op sommige dagen worden omringd door enorme muggenzwermen.
  2. De eerste twee woonlagen zullen alleen uitzicht bieden op de dijk en de derde laag kijkt waarschijnlijk nog tegen de hoge heg om het parkeerterrein van de jachthaven.
  3. Uitzicht op het IJsselmeer kan waarschijnlijk alleen vanaf een vierde woonlaag.
  4. De omringdijk is een monument en die wordt op veel plaatsen al ontsierd door bebouwing e.d.
  5. De skyline van Medemblik wordt aan de noordwestkant van Medemblik en bij de Overtoom al ontsierd door hoogbouw.
  6. In Medemblik lijkt absoluut geen behoefte aan nog meer koopappartementen.
  7. Het ‘DNA van de omgeving’ (om de woorden van de gemeente te gebruiken) bestaat uit ruimte, groen en laagbouw. Hoe past daar dan hoogbouw in?

Voor het blok gezet

De omwonenden voelen zich door de gemeente Medemblik behoorlijk voor het blok gezet toen bleek dat tijdens één van de laatste bijeenkomsten er ineens geen keuze meer was in wel of geen hoogbouw maar men enkel nog kon kiezen uit ‘heel hoog op een klein oppervlak of lager met groter oppervlak,’ waardoor het er op lijkt dat de wethouder al een definitieve beslissing heeft genomen over de komst van dit appartementencomplex op het DEK-veld.

Betere ontsluiting

Een ander punt waar de omwonenden zich ernstig zorgen over maken is de verkeersellende tijdens grote zeilevenementen op de Oosterdijk in Medemblik, als de zeilers de stop- en parkeerverboden massaal overtreden waardoor door de deelnemers met boottrailers zich een weg moeten banen tussen de geparkeerde auto’s door. Door deze verkeersproblemen is ook het Kasteel slecht bereikbaar en zullen de toeristen het Kasteel dan ook mijden.

Gemeenteraad aan zet

Alles ligt nu in handen van de gemeenteraad die moet instemmen met de komst van dit appartementencomplex op het DEK-terrein. Siem Zeilemaker van Progresseief West-Friesland liet in 2016 al eens weten tegen tegen Medemblik Actueel dat de komst van zo’n ‘blokkendoos’ absoluut niet gewenst is en Medemblik dit ook niet moet toestaan.

 

Reageren via facebook