16.3 C
Medemblik
24 september 2020 16:44
Medemblik Actueel.

Wognummers woedend over wooncomplex: “te groot en teveel mensen”

WOGNUM – Bewoners van de Grietje Slagerlaan in Wognum zien de komst van een woningencomplex voor statushouders en starters naast hun wijk niet zitten. “Het is veel te groot, er worden negentig mensen bij elkaar gezet, dat is net zoveel als een hele straat.”

Het zijn de woorden van buurtbewoner Jan Kamp. Hij vreest voor slechte integratie op deze manier. Maar zijn bezwaren zijn, net als die van andere bewoners, door de gemeente Medemblik van tafel geveegd.

Lees ook: Bewoners Grietje Slagterlaan Wognum slepen Medemblik voor de Raad van State

“Het complex moet er hoe dan ook komen van de gemeente”, vertelt Thea Duipmans. “Wij zijn buitenspel gezet. We hebben bezwaar gemaakt, maar daar is niets mee gedaan.”

Besluit

In het najaar van 2015 nam de gemeente het besluit om het woningencomplex te bouwen naast de Grietje Slagterlaan. Het gaat om veertig appartementen, waarvan acht gezinswoningen en 32 woningen voor een à twee personen.

Lees ook: Gemeenteraad Medemblik stemt in met nieuwbouw Grietje Slagterlaan Wognum

De woningen zijn bedoeld voor statushouders, dus vluchtelingen met een verblijfstatus. Hoeveel er precies komen is op dit moment niet helemaal duidelijk. “Dat hangt af van het aantal waarmee het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red) komt”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Daarnaast komen er ook starters te wonen.

Gratis koffie

Buurtbewoners vinden dat er te veel statushouders bij elkaar worden gezet. Willy Reus: “Wat gaan ze doen overdag? Er is hier in dit deel van het dorp niet zoveel, behalve de aula van het bejaardentehuis, de aula van het gemeentehuis en gratis koffie bij DEEN-supermarkt.”

Ze vrezen dat de mensen voor overlast zullen zorgen in de buurt. “Ook voor de integratie is het niet goed. De drempel is een stuk hoger om bij een groot woningencomplex naar binnen te stappen waar negentig statushouders wonen, dan als het je nieuwe buren zijn, ” vertelt Reus.

“We zijn ook absoluut niet tegen de komst van asielzoekers”, zegt Jan Kamp. Hij is een voorstander van het spreiden van de mensen. “Als er straks vijf woningen hier staan en we spreiden de andere mensen over de overige dorpskernen, dan is dat toch veel beter voor iedereen? Niet alleen voor ons, maar ook voor die mensen?”

“We zijn niet belangrijk”

Het gevoel dat ze totaal niet gehoord zijn door de gemeente zit de bewoners, op z’n zachtst uitgedrukt, niet lekker. “Wij zijn niet belangrijk, zo voelt dat”, zegt Duipmans.

Lees ook: Inwoners Wognum boos op gemeente Medemblik: ‘Wij worden misleid’

Verantwoordelijk wethouder Tigges van de gemeente Medemblik zegt dat de bewoners wel degelijk zijn gehoord. “We hebben informatieavonden gehouden, we hebben uitgebreid met die mensen gesproken, maar de raad heeft, op de fracties van de VVD en BAMM na, besloten dat het project doorgaat. Dus die bijl is gevallen,”

Volgens Tigges was het ommogelijk om meer rekening met de omwonenden te houden. “De raad heeft ernaar gekeken en die vond het belang van de vluchtelingen belangrijk. ”

Andere locaties

De gemeente heeft niet uitgebreid naar andere locaties gekeken. “Dit terrein ligt al vier jaar braak en we hadden snel een stuk grond nodig. Er was niet veel tijd. Deze grond was voorhanden, woningbouwvereniging Woonschakel heeft het gekocht en die gaat er nu woningen op zetten.”

In juni wordt begonnen met de bouw van de woningen, in het najaar worden de eerste bewoners verwacht.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?