12.7 C
Medemblik
21 oktober 2020 10:59
Medemblik Actueel.

Vuurwerkoverlast ten opzichte van 2015 sterk afgenomen

MEDEMBLIK – Het overlast veroorzaakt door jongeren, maar ook ouderen, die te vroeg (illegaal) vuurwerk afsteken is ten opzichte van 2015 sterk afgenomen. Kwamen er in 2015 nog ruim 30 meldingen van vuurwerkoverlast binnen nu blijft de teller hangen op 12 meldingen.

Forse straffen

Één van de grootste oorzaken van deze daling zijn de veel forsere straffen die worden opgelegd aan overlast veroorzakers. Voorheen viel het vroegtijdig afsteken van vuurwerk nog gewoon onder overtredingen maar per 1 januari 2015 is het een misdaad en kunnen en worden er veel zwaardere straffen opgelegd. Minderjarige jongeren worden doorgestuurd naar H.A.L.T. en volwassenen krijgen behalve een forse boete ook veelal een taakstraf van 20 tot wel 120 uur. En aangezien het nu een misdaad is komt de naam van de veroordeelde ook in het register te staan.

Minder gewonden

Ook opvallend is de sterke daling van het aantal vuurwerkslachtoffers in onze gemeente. Dit is een rechtstreeks gevolg van het feit dat er veel minder (illegaal) vuurwerk wordt afgestoken.  Heeft u toch nog last van vuurwerk dat te vroeg wordt afgestoken, dan kunt u dat melden op de website Meldpunt Vuurwerkoverlast.

Reageren via facebook