Medemblik Actueel.

Regionieuws

N23 soap dendert door, RTVNH komt met onthulling: ‘wel contract tussen Heijmans en Provincie’

REGIO – Volgens de provincie Noord-Holland was er wel degelijk een akkoord met aannemer Heijmans over de aanleg van de N23 Westfrisiaweg tussen Enkhuizen en Heerhugowaard. Dat blijkt uit antwoorden op statenvragen van de PVV door Gedeputeerde Staten.

De PVV wilde opheldering naar aanleiding van berichtgeving van NH eind november. Daaruit bleek dat het contract om ook echt te starten met de bouw van de weg door de aannemer nooit was ondertekend. Hierdoor kon Heijmans mogelijk niet aansprakelijk worden gesteld voor onder meer de tientallen miljoenen euro’s die het project gaat kosten.

Nieuw hoofdstuk in N23-soap

In één van de antwoorden aan de PVV-fractie zegt de Provincie dat er wel degelijk een akkoord was met Heijmans. “In de getekende basisovereenkomst staat dat de opdrachtnemer verplicht is de door de opdrachtgever op te dragen Deelopdracht Uitvoering te aanvaarden.” Volgens de Provincie zegt het daarom niets dat de Deelopdracht Uitvoering niet is ondertekend door Heijmans.

Lees alles over de N23 soap in ons N23 dossier

De aannemer zelf laat in een reactie aan NH weten dat de Provincie in hun beantwoording belangrijke passages weglaat. “Voorwaarde voor uitvoering was overeenstemming over het werk, de planning en de prijs. En die overeenkomst was er niet”, zo stelt een woordvoerder.

Sterker nog, volgens Heijmans heeft het bedrijf nog een aanbod gedaan aan de Provincie om tot overeenstemming te komen. “De Provincie heeft dat aanbod niet aanvaard, maar gemeend ons aan de bestaande afspraak te kunnen houden. Heijmans heeft direct laten weten een dergelijke gang van zaken niet te aanvaarden en heeft de Deelopdracht Uitvoering niet ondertekend.”

‘Provincie niet voor rede vatbaar’

Volgens de aannemer zijn ze gestopt met alle werkzaamheden nadat er niet meer werd betaald. “Zoals eerder gemeld, hebben we in een eerder stadium mediation ingeschakeld, maar de uitkomsten daarvan kwamen de provincie niet uit, dus heeft ze de boot afgehouden. De provincie is niet voor rede vatbaar.”

Een onafhankelijk onderzoek, zoals de PVV wilde, ziet Gedeputeerde Staten vooralsnog niet zitten. Wel zou de Provincie het project na afloop uitgebreid willen evalueren.

Reageer op dit onderwerp