VVD Noord-Holland: ‘bescherm het vee tegen de vos’

REGIO – De vos is in toenemende mate een bedreiging voor vee en beschermde vogelsoorten. Steeds vaker vinden boeren door vossen gedode grutto’s, schapen en kippen op hun erf. LTO West-Friesland vraagt om het terugbrengen van de balans in de natuur. Daar heeft de provincie een verantwoordelijkheid vindt de VVD.

Andrea van Langen

Er wordt gesproken van een ware ‘vossenplaag’. Boeren ervaren steeds meer last van de vos die ‘s nachts op pad gaat opzoek naar een maaltijd. Vorige week kostte dit aan zeker tien kippen en aan één schaap het leven. “Voor de boeren is dat een vervelende en steeds verder oplopende schadepost”, aldus VVD woordvoerder natuur Andrea van Langen.   

Lees ook: Vos vermoord kippen van Hero Stam

Daarnaast weet Van Langen dat uit onderzoek blijkt dat roofdieren de meest voorkomende oorzaak van legselverlies is onder weidevogels en dat de vos hierin een substantieel aandeel heeft. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bij de bedreigde grutto  legselverlies voor ongeveer 60% bijdroeg aan het totaal aan populatiereductie en bij de kievit zelfs voor 75%.

Van Langen heeft Statenvragen gesteld over de vossenplaag. De VVD wil met name weten wat de mogelijkheden zijn om de jacht op vossen in de winter verder open te stellen zodat vee en bedreigde vogelsoorten beter beschermd kunnen worden.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.