2 C
Medemblik
18 januari 2021 05:39
Medemblik Actueel.

Geen verkeersspiegel langs fietspad ALC- Terrein Abbekerk

ABBEKERK – In Abbekerk is reuring ontstaan nu de gemeente Medemblik weigert om bij het fietspad langs het ALC-terrein in Abbekerk een verkeersspiegel te plaatsen, dit zeer tegen de zin van de Dorpsraad Abbekerk/Lambertschaag maar ook het CDA heeft problemen met dit standpunt van de gemeente

Medemblik zegt: ,,Van slecht zicht op een kruispunt is pas sprake als men het kruispunt op moet rijden om de kruisende straat in te kijken. Dit komt zelden voor. Wat vaker voorkomt is dat de weggebruiker op een kruispunt moet stoppen om goed zicht te hebben. Op deze kruispunten heeft men pas zicht op het andere verkeer op een afstand van minder dan 5 meter vanaf de aansluiting. Dat is ook in deze situatie het geval: als de fietser voor de kruising stopt/langzaam rijdt, is er zicht op kruisend verkeer.

De gemeente zegt: ,,Spiegels leiden tot schijnveiligheid. Snelheden en rijafstanden worden verkeerd ingeschat vanwege de vorm van de spiegel en fietsers worden veelal over het hoofd gezien, vooral de jonge fietsers. De weggebruiker vertrouwt ten onrechte op de spiegel en kijkt onvoldoende naar het verkeer op de weg. Daarnaast hebben spiegels als nadeel dat zij vies, verouderd kunnen worden en dat de stand kan veranderen waardoor het zicht niet goed meer is.

De werkgroep Verkeer is van mening dat verkeersspiegels geen bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Plaatsing is alleen echt nodig als een weggebruiker de kruising op moet rijden om het kruisende verkeer te zien. Dit is zelden het geval. Veel vaker komt het voor dat het zicht minder dan 5 meter is, dan is er met aanpassen van de snelheid voldoende zicht op het kruisend verkeer.

Wel wil Medemblik het groen dat nu het zicht belemmert gaan aanpakken door wat beplanting te snoeien. Hier zal op korte termijn de snoeischaar worden ingezet.

Reageren via facebook