14.1 C
Medemblik
19 september 2020 00:51
Medemblik Actueel.

Stoommachinemuseum: ‘Betovering door water en vuur’ in kerstvakantie

MEDEMBLIK _ Voor het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik betekent het einde van het stookseizoen het begin van uitgebreid onderhoudswerk. Voor de reiniging van stoomketel 4 wordt geavanceerde techniek, een hightech vacuümcleaner, ingezet. Onderin het stookgedeelte van de stoomketel ligt bijna een halve meter verbrandingsresten: as van twee stookseizoenen. Na de schoonmaakoperatie is het museum tijdens de kerstvakantie van 26 t/m 30 dec. open. Veel machines zijn dan onder stoom gebracht.

In ketel 4 wordt de stoom opgewekt waarmee de verschillende stoommachines in het museum worden aangedreven. Onder de ketel en in de twee vuurgangen ligt de as van tientallen m3 verstookt hout. Voor deze nauwgezette klus moet de ketel eerst goed afkoelen. Daarna kan het water van ketel, zo’n 14.000 liter, gespuid worden.

Voor dit soort klussen zijn protocollen opgesteld die nauwkeurig moeten worden gevolgd. De aanwezigheid van oude stoomtechniek maakt het werk met hightech in het museum wel heel bijzonder. Vroeger werd voor dit werk de kleinste stoker aangewezen. Hij kroop hiervoor door een mangat van slechts veertig bij veertig cm. Emmertje voor emmertje werden de asresten vervolgens afgevoerd. Een langdurige klus. Met de inzet van een hightech vacuümcleaner gaat dit nu veel sneller en beter.

Op 18 februari a.s. gaan de deuren open voor het nieuwe museumseizoen. Info: www.stoommachinemuseum.nl T.: 0227–54 47 32.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?