15 C
Medemblik
22 oktober 2020 17:36
Medemblik Actueel.

De Bonte Piet in de greep van de vogelgriep.

MIDWOUD – Vogel en dierenopvang de Bonte Piet in Midwoud doet er alles aan om de vogelgriep buiten de deur te houden. En dat valt nog niet mee. Het dierenziekenhuis is gewoon open en er worden dagelijks zieke dieren naartoe gebracht.

Marije de Heer, beheerder van het dierenziekenhuis zet alles op alles om de dieren te beschermen tegen de vogelgriep. “We hebben voetenbadjes, speciale kleding, we werken met desinfecterende middelen.”

Lees ook: Unieke albino-egel bij de Bonte Piet

En dat is nog niet alles. Ze verdeelt ook de vrijwilligers zodat elk dier z’n eigen verzorger heeft. “Zo heeft deze zwaan z’n eigen verzorger en die mag bijvoorbeeld niet bij de egeltjes, die hebben weer hun eigen verzorgers.” Marije probeert hiermee mogelijke besmettingen te voorkomen. 

Ongerust

Sinds de vogelgriep is uitgebroken, is Marije wel ongerust. “Ik maak me wel zorgen. Eigenlijk nog het meest om het dierenleed. Het is zo verschrikkelijk om te zien dat bedrijven geruimd worden.”

De kans dat de vogelgriep het dierenziekenhuis inkomt is volgens haar vrij klein. “Als er een melding binnen komt over een ziek dier, dan vraag ik eerst goed naar waar het dier gevonden is en wat de symptomen zijn. Als er ook maar een geringe kans is dat het dier de ziekte zou kunnen hebben, dan stuur ik ‘m eerst door naar een dierenarts.”

Lees ook: Vogelgriep op vogeleiland De Kreupel IJsselmeer

Ook laat Marije op dit moment geen bezoekers, donateurs of mensen van de dierenambulance binnen. “We nemen de gewonde dieren bij de deur aan en daarna gaat de deur dicht. We willen echt geen onnodige risico’s nemen.” 

Dood

De belangrijkste reden daarvoor is dat als de ziekte wel wordt aangetroffen bij de Bonte Piet, dan mogen Marije en de vrijwilligers niet meer naar binnen. En dat zou betekenen dat de dieren dood zouden gaan. 

Voorlopig heeft Marije en haar team haar handen vol. “Alle dieren die we nu opvangen, mogen we niet uitzetten. Daar is een verbod op en dus zitten hier voorlopig ook dieren die weer beter zijn geworden, maar nu niet naar buiten mogen. “

Reageren via facebook