MEDEMBLIK – Sinds begin november is er een stijging in het aantal woninginbraken in de gemeente Medemblik. Het betreft vooral vrijstaande en hoekwoningen. Daarnaast is het opvallend dat er meer inbraken worden gepleegd in bejaardenwoningen en woongemeenschappen voor ouderen.
Al daalt het inbraakcijfer in Noord-Holland (boven de lijn Uitgeest-Purmerend), de laatste weken neemt dit in Westfriesland juist wat toe. Uit onderzoek blijkt dat de slachtoffers veelal 50-plussers zijn waarvan de grootste groep boven de 60 jaar is.
In woongemeenschappen voor ouderen komt men vrij makkelijk binnen via de centrale toegang en kan dan het hele pand door. Bewoners wordt geadviseerd de deur af te sluiten wanneer zij naar een gemeenschappelijke ruimte gaan. Wijkagenten van de gemeente Medemblik zijn geïnformeerd en kaarten dit aan bij bewoners van seniorenwoningen en het bestuur van bejaardenhuizen.
Lees ook: Jeugd sloopt parkje KLeyenburg, omwonenden klagen steen en been.
De meeste inbraken worden gepleegd in de namiddag en vroege avond. Het wordt al vroeg donker deze tijd van het jaar. Blijft het rond vijf uur ’s middags donker in huis dan is al snel duidelijk dat er waarschijnlijk niemand thuis is. In de meeste gevallen worden er sieraden meegenomen. Deze zijn snel en makkelijk mee te nemen zonder dat het opvalt.
Preventie
Naast het beveiligen van de woning kunnen inwoners zelf nog meer bijdragen aan inbraakpreventie. Bijvoorbeeld door hun omgeving in de gaten te houden en verdachte situaties bij de politie te melden. In Medemblik zijn diverse ‘WhatsApp Buurtpreventie’ groepen actief waar inwoners zich bij kunnen aansluiten. Als er nog geen buurtpreventiegroep is in een wijk is dan kan dit in samenwerking met de gemeente worden opgezet. Ook wordt aangeraden foto’s te maken van sieraden (met een liniaal ernaast) en serienummers van laptops, I-pads en computers te noteren evenals I-meinummers van telefoons.