Medemblik Actueel.

Motorsport

Mike van Vugt is de koning van de Minimax-klasse in de Benelux

WOGNUM – Hij liet er geen twijfel over bestaan wie dit seizoen echt de beste is in de Minimax-klasse. Tijdens de zesde en laatste ronde van de Belgian Max Challenge in Genk werd Mike van Vugt zondag consoliderend rijdend tweede in het dagklassement en pakte daarmee de welverdiende titel! Het betekende een meer dan waardige afsluiter van een superseizoen voor de twaalfjarige rijder uit Wognum. Want behalve de titel in de BMC werd hij ook kampioen in de BNL en werd hij tweede in het Nederlands kampioenschap.

“Het was een superseizoen”, zei een dolgelukkige Mike na afloop van zijn laatste race van 2016. “Vorig jaar was ik rookiekampioen en nu dit.” Want twee titels en een tweede plaats in de drie kampioenschappen waaraan hij heeft meegedaan is op zijn zachtst gezegd heel knap. “Van tevoren had ik echt niet gedacht dat ik dit jaar zo succesvol zou zijn. Ik dacht wel dat ik kans maakte om een keer kampioen te worden, maar niet dat ik twee titels zou winnen.”

Mike van Vugt Kampioen-Belgie Minimax
Mike van Vugt Kampioen-Belgie Minimax (foto:Bas Kaligis )

“Natuurlijk had ik het vandaag leuker gevonden om drie keer te winnen in plaats van drie keer tweede te worden. Maar kampioen worden was belangrijker. En met die drie tweede plaatsen ben ik wel tevreden, hoor. Ik hoefde alleen maar een paar keer voor Kobe (Pauwels, red.) te eindigen om kampioen te worden. En dat is gelukt.”

Dat hij erin slaagde zo’n fraaie reeks resultaten bij elkaar te rijden, had volgens Mike veel te maken met de uitstekende faciliteiten van zijn team JJ Racing en de begeleiding die hij er krijgt. “Het is een heel goed team, ik krijg van Jacco (van Dijk, red.) heel goede motoren en heel goede ondersteuning. Hij helpt me op mentaal vlak; hoe je met tegenslagen moet omgaan. Dat gaat goed. En met mijn vader Martijn heb ik een heel goede monteur.”

Daarbij komen, niet te vergeten, natuurlijk ook de bepaald niet misselijke rijderskwaliteiten van Mike. “Ik heb dit jaar vooral geleerd dat ik niet te veel moet omkijken, dan verlies je ongeveer drie tienden van een seconde op een rondje. Je mist dan je bocht soms een beetje. Ik vond het best moeilijk om af te leren, maar het is gelukt. Ik doe het nu nog maar heel af en toe. Ook heb ik geleerd beter te remmen en op precies het goede moment weer gas te geven als ik uit een bocht kom. Als je dat een paar keer goed oefent, gaat het makkelijker, heb ik gemerkt.”

Het zal ongetwijfeld goed van passen komen voor volgend jaar. Mike stapt dan over naar de juniorenklasse. Een sterk bezet veld met veel heel competitieve coureurs. Het zal dan ook geen makkelijk seizoen worden, denkt hij. “Toch wil ik dan evengoed weer winnen. Minimaal één race”, toont hij zijn ambities. “Hoe meer ik win hoe beter natuurlijk. Winnen verveelt nooit. Ik denk maar zo: als Tijmen (van der Helm, eveneens twaalf jaar oud en het afgelopen seizoen al actief bij de junioren, red.) het kan, kan ik het ook. Zo simpel is het.”

Voordat het zover is, volgt eerst een lange winter zonder racen, maar met veel trainen. Mike vindt het jammer dat het erop zit. “Ik heb veel overwinningen geboekt, dat was leuk. Maar voor school is het goed dat het seizoen voorbij is. Ik heb er nu meer tijd voor en ik weet dat school heel belangrijk is.”      

Mike van Vugt bedankt Jacco van Dijk, Jeffrey Groothuis, het hele JJ Racing Team, zijn vader en moeder, Carrière Uitzendbureau en Koelewijn Autoschade voor hun steun.

Reageer op dit onderwerp