Zorgkompas stopt in West-Friesland, huishoudelijke hulp wijzigt per 1 januari 2017

MEDEMBLIK – Zorgaanbieder Zorgkompas heeft besloten vanaf 1 januari 2017 geen huishoudelijke hulp meer te leveren als onderdeel van het zorgaanbod in Westfriesland. De regiogemeenten betreuren dat Zorgkompas de samenwerking zal beëindigen. Zorgkompas heeft aangegeven niet in te schrijven op de nieuwe aanbesteding voor huishoudelijke hulp in Westfriesland. De cliënten met huishoudelijke hulp via Zorgkompas, ontvangen een brief met informatie over deze wijziging.

Huishoudelijke hulp

De 7 Westfriese gemeenten; Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Stede Broec en Opmeer, kopen sinds 2007 de huishoudelijke hulp voor inwoners gezamenlijk in. Via een aanbesteding schrijven zorgaanbieders zich in en leveren op basis van een contract voor een of meerdere jaren de afgesproken zorg. Voor de afgelopen jaren hadden Zorgkompas en de regio zo’n contract afgesloten. Dit contract loopt tot eind 2016. Er zal nu via een aanbesteding een nieuw contract voor de komende jaren met andere zorgaanbieders worden afgesloten.

Zorg overdragen

De Westfriese gemeenten garanderen de kwaliteit en continuïteit van de huishoudelijke hulp voor de huidige cliënten ook voor volgend jaar. De huishoudelijke hulp van de huidige cliënten van Zorgkompas in Westfriesland wordt overgedragen aan andere gecontracteerde zorgaanbieders van huishoudelijke hulp. De gemeenten hebben Zorgkompas gevraagd om na te gaan of in Westfriesland de cliënten hun vaste medewerkers kunnen behouden. De regiogemeenten benadrukken dat de huishoudelijke hulp voor alle cliënten ook na 1 januari 2017 is gegarandeerd.

Overgangsperiode
Om de overdracht van de zorg goed te laten verlopen, wordt er samen met Zorgkompas gestreefd naar een overgangstermijn. Het streven is om zo snel mogelijk de huishoudelijke hulp aan cliënten over te dragen aan de nieuwe aanbieders van huishoudelijke hulp. Zorgkompas heeft haar medewerkers geïnformeerd.

Informatie voor cliënten

Zo’n 900 inwoners in West-Friesland ontvangen nu nog huishoudelijke hulp via Zorgkompas. Zij worden persoonlijk per brief geïnformeerd.

Zorgtaak gemeenten

Huishoudelijke hulp is sinds 2007 een zorgtaak van gemeenten.

Hieronder mogelijke vragen en de antwoorden over het besluit van Zorgkompas om geen huishoudelijke hulp meer te leveren aan inwoners in West-Friesland.

  1. Waarom wil Zorgkompas geen zorg meer leveren?

Antwoord gemeenten: Dit is een vraag die u aan Zorgkompas kunt stellen. De regiogemeenten gaan alleen over de inkoop en kwaliteit van de zorg die inwoners in Westfriesland krijgen of nodig hebben en deze te garanderen voor de cliënten. De regiogemeenten garanderen dat cliënten ook volgend jaar huishoudelijke hulp krijgen.

  1. Wanneer hoor ik als cliënt meer over het vervolg?

Antwoord gemeenten: We streven er naar om u zo snel mogelijk te informeren per brief over de wijziging.

  1. Houd ik als cliënt mijn eigen huishoudelijke hulpmedewerker?

     Antwoord gemeenten: De gemeenten hebben Zorgkompas gevraagd om na te  

     gaan of  in Westfriesland de cliënten hun vaste medewerkers kunnen behouden. Maar  

    dit is nog niet bekend op dit moment.

  1. Zijn er nog meer zorgaanbieders die bij de aanbesteding niet inschrijven?

Antwoord gemeenten: Nee.

  1. Waarom wordt de huishoudelijke hulp opnieuw aanbesteed?

Antwoord gemeenten: Gemeenten zijn sinds 2007 verantwoordelijk voor het leveren van huishoudelijke hulp. Dit doen gemeenten niet zelf, maar kopen deze zorg in bij zorgaanbieders. Hier sluiten zij een contract voor af voor een of meerdere jaren. Als het contract afloopt moet er via een aanbesteding een nieuw contract worden gesloten om de zorg voor het jaar/de jaren daarna te kunnen geven. De inwoners die nu nog cliënt zijn bij Zorgkompas houden het recht op huishoudelijke hulp en worden overgedragen aan nieuwe zorgaanbieders.

  1. Hoe lang loopt de aanbesteding?

Antwoord gemeenten: Deze is op dit moment al gesloten.

  1. Wanneer wordt duidelijke welke zorgaanbieders de huishoudelijke hulp vanaf 2017 zullen leveren?

Antwoord gemeenten: Vanaf 20 november is de definitieve gunning bekend.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.