18.8 C
Medemblik
22 mei 2020 20:14
Medemblik Actueel.

Bandenbranche komt met charme-offensief: kunstgraskorrels zijn veilig

MEDEMBLIK – Binnen de bandenbrance snappen ze niets van de ophef die is ontstaan na de uitzending van Zembla over mogelijke gezondheidsrisico’s van sporten op kunstgrasvelden met gemalen autobanden als opvulmateriaal.

De woordvoerders van de Vereniging Band en Milieu en de VACO stellen dat er ‘tientallen onderzoeken’ zijn geweest die stuk voor stuk aantonen dat het zogeheten SBR-granulaat van autobanden veilig voor de gezondheid is.

Lees ook: Medemblik wacht onderzoek RIVM naar kunstgrasvelden af voor ze gaat beslissen

“Ik laat mijn eigen kleinkinderen gewoon op kunstgras spelen”, zegt bestuurder Kees van Oostenrijk van Band en Milieu, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en het hergebruik van alle acht miljoen afgedankte banden per jaar in Nederland.

Hergebruikt
Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden speelt een belangrijke rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. Van het materiaal van ingezamelde banden wordt 70 procent hergebruikt, waarvan een groot deel als opvulling in kunstgras. 

In Nederland liggen ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden van minimaal 300.000 euro per stuk. Op verreweg het grootste deel daarvan ligt rubbergranulaat.

Rammelend onderzoek
Een onderzoek van IndusTox naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels onder toezicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de branche zelf mee schermt, zou volgens door Zembla geïnterviewde experts rammelen. Het RIVM doet aanvullend onderzoek.

Lees ook: FC Medemblik wel, VVW Wervershoof geen keeperstrainingen op kunstgras

Band en Milieu en VACO zullen zelf ook aanvullend onderzoek laten doen. Daarnaast bieden ze sportclubs aan om te kijken of de rubberkorrels op hun kunstgrasvelden van SBR-rubber zijn gemaakt. Op een veld in Hendrik-Ido-Ambacht was industrieel rubber gebruikt en werden omwonenden ziek.

Reageren via facebook