FC Medemblik wel, VVW Wervershoof traint geen keepers meer op kunstgras

WERVERSHOOF|MEDEMBLIK – Het bestuur van VVW uit Wervershoof heeft besloten om de keeperstraining tot nader order niet meer op het kunstgrasveld te laten plaatsvinden, dit na alle publicaties over de mogelijke aanwezigheid van kankerverwerkende stoffen in het kunstgrasveld.

In Wervershoof is onder voorbehoud besloten dat de keepers niet meer op het kunstgras gaan trainen, woordvoerder Ron Bakker zegt tegen Medemblik Actueel dat zij aankomende donderdagavond de knoop gaan doorhakken of alleen de keepers op het normale grasveld gaan trainen of dat er helemaal gestopt gaat worden met het trainen op het kunstgrasveld.

Lees ook: Medemblik wacht onderzoek RIVM af voor definitieve beslissing kunstgrasvelden

Berend Kroezen vice-voorzitter van FC Medemblik zegt tegen Medemblik Actueel dat zij gewoon blijven doortrainen en spelen op het kunstgras tot dat het nieuwe rapport van RIVM klaar is.  De gemeente Medemblik heeft al aangegeven dan ook direct met de verenigingen die op kunstgras spelen in overleg te gaan om tot een oplossing te komen mocht het spelen op kunstgras wel gevaarlijk voor de gezondheid zijn.

IndusTox helemaal klaar met Zembla om valse beschuldigingen kunstgrasvelden

Ondertussen heeft de uitzending van Zembla zoveel stof doen oplaaien dat onderzoeksbureau indusTox uit Nijmegen Zembla beschuldigd dat zij het onderzoeksbureau bewust in een kwaad daglicht zetten.

IndusTox zegt tegen Medemblik Actueel: ,,Het onderzoek van IndusTox was een aanvulling op bureaustudies van andere partijen waarin het gezondheidsrisico van PAK in rubberkorrels is beoordeeld. IndusTox heeft veel ervaring met het vaststellen van blootstelling aan PAK door urineonderzoek. Daarom heeft IndusTox voorgesteld om aanvullend onderzoek te doen onder sporters op kunstgras dat met rubberkorrels ingestrooid is. Het ging om een eerste onderzoek dat qua omvang beperkt was door een gelimiteerd onderzoeksbudget. Alle urine van proefpersonen werd verzameld over drie dagen, waarbij op de tweede dag op het veld gesport werd. Een intensieve warming up met daarna een voetbalwedstrijd. Door de concentratie van PAK in urine van voor en na het sporten te vergelijken, is nagegaan of het sporten leidde tot een verhoogde concentratie. Als op deze wijze 7 proefpersonen worden gevolgd, kan betekenis worden toegekend aan het resultaat, ondanks het beperkte aantal proefpersonen. Het resultaat was dat de urineconcentratie van PAK bij de 7 proefpersonen in de range lag van de achtergrond, veroorzaakt door PAK-inname uit voedsel en/of door inademing van PAK in buitenlucht. Maar er is geen verhoging vastgesteld door het sporten. De meerwaarde is dat in een dergelijk onderzoek de biologische beschikbaarheid van PAK in rubbergranulaat wordt meegenomen en dat het dichter staat bij de praktijk van de sporter. ZEMBLA hamerde alleen op de beperkte omvang, maar negeerde het feit dat het ging om het eerste onderzoek van dit type.

InduxTox zegt dat de verdachtmakingen van Zembla onterecht zijn. ,,Onderzoek van IndusTox voldeed en voldoet aan hoge professionele standaarden. Dat hoeft kennelijk niet voor uitzendingen van ZEMBLA te gelden.” zegt de woordvoerder van IndusTox.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.