Jeroen Mol, hier wordt hij opgelapt door trainer Menno de Vries, had een zware middag en werd in de tweede helft afgelost door Tigo Harder. (Foto: Strandvogels)

Strandvogels onderuit tegen ZAP in 2e oefenwedstrijd

ONDERDIJK – Bij oefenwedstrijden gaat het in eerste instantie niet om het resultaat, maar meer om het spel. Toch was het natuurlijk wel prettig dat de eerste oefenwedstrijd, tegen KGB, ook in winst werd omgezet. Dat lukte tegen tweedeklasser ZAP niet, maar de kleine nederlaag en vooral de geboden tegenstand zal Menno de Vries tot tevredenheid stemmen.

Bij zijn oude club zitten twee zwaargewichten in de dug-out; voormalig AZ-keeper en oud-trainer van o.a. FC Volendam, Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk Hans de Koning wordt geassisteerd door Mark de Vries. Die speelde meer dan 400 wedstijden in het betaalde voetbal, dus er zat de nodige ervaring op de bank bij de ploeg uit Breezand.

De bezoekers, wegens schimmels in het veld van ZAP was de wedstrijd omgezet naar Onderdijk, openden (positief) agressief. Toch was het Strandvogels dat al heel snel de score opende. Bij de eerste de beste aanval wist Tom Glim Dennis Botman te bereiken en die maakte van heel dichtbij 1-0.

ZAP draaide hierna de duimschroeven wat meer aan en drong Strandvogels terug. Toch had het een strafschop nodig, wel terecht gegeven overigens, om ook tot scoren te komen. Edwin Hoogland ging naar de goede hoek en tikte de bal ook aan, maar helaas was deze te hard ingeschoten om ‘m ook daadwerkelijk te keren. Ook hierna had ZAP het betere van het spel, maar Strandvogels verdedigde compact en probeerde er af en toe uit te komen. Bij één zo’n moment was het juist ZAP dat scoorde. Het ging mis in de opbouw, ZAP schakelde razendsnel om en hoewel Edwin Hoogland in eerste instantie nog in de weg lag, werd het 1-2. Na een halfuur spelen had Jordy Weel de gelijkmaker op zijn schoen toen hij alleen richting ZAP-doel kon opstomen, maar de bal ging naast. De bezoekers drongen tot de rust nog wel aan, maar wisten uiteindelijk toch maar weinig echt goede mogelijkheden af te dwingen.

Na rust ging Strandvogels in een ander systeem spelen en dat pakte positief uit. Nog steeds was ZAP de ploeg met het meeste balbezit, maar Strandvogels wist zich nu beter onder de druk uit te spelen.

Toch werd de achterstand na een kwartier spelen vergroot toen een speler van ZAP te gemakkelijk tussen twee spelers van Strandvogels door mocht lopen. Hij maakte het vervolgens koel af, 1-3. Maar hierna kwam Strandvogels wat beter in de wedstrijd en de 2-3 na 75 minuten was dan ook niet onverwacht. Na een mooie één-twee tussen Arjan Koomen en Bryan Broedersz tikte laatstgenoemde de bal langs de uitkomende keeper. Het duel was nu veel meer in evenwicht dan voor rust, maar het was ZAP dat de voorsprong weer uitbreidde. Een voorzet werd iets van richting veranderd waardoor Martijn Weel er niet meer bij kon en de bal bij de tweede paal kon worden ingekopt. Strandvogels gaf echter niet op en dwong kort voor tijd ook een penalty af.

Tijmen de Kroon werd naar het kunstgras gewerkt en vanaf de stip toonde Bryan Broedersz zich koelbloedig.Het had hierna ook zomaar nog 4-4 kunnen worden toen Tijmen de Kroon bijna profiteerde van een miscommunicatie tussen de keeper en een verdediger van ZAP. De bal ging echter via een Breezands been nog net naast.

Een nederlaag dus, maar eentje die perspectief biedt. Tegen een goede ploeg als ZAP hield Strandvogels zich prima staande. Het eerste deel van de voorbereiding wordt donderdag afgerond tegen het VVS ’46 van de vorige Strandvogelstrainer Larbi Loukou. Daarna volgen de bekerwedstrijd die ook meestal in het teken van voorbereiding staan, maar dan met een officiële status.

Strandvogels 1 – ZAP 1 (oefenwedstrijd)

Wedstrijddatum: zondag 26 augustus 2018
Uitslag: 3-4 (1-2)
Scoreverloop: Dennis Botman 1-0; 1-1 (penalty); 1-2; 1-3; Bryan Broedersz 2-3; 2-4; Bryan Broedersz 3-4 (penalty)

Selectie:
Edwin Hoogland, Merlijn Weel, Jeroen Mol, Daan Woudenberg, Mitch Hofland, Tom Glim, Bryan Broedersz, Tim Broersen, Stijn Sierkstra, Dawid Zerek, Jordy Weel, Tijmen de Kroon, Dennis Botman, Tigo Harder, Arjan Koomen en Martijn Weel