Wel EHBO-diploma maar niet reanimeren bij nood

MEDEMBLIK – Van de mensen die een EHBO-diploma hebben, is een derde niet bereid iemand te reanimeren. Dat constateert het Rode Kruis na een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend mensen. Een verklaring waarom slechts 64 procent wel wil ingrijpen, is er niet. Van de mensen zonder EHBO-diploma is maar 16 procent bereid iemand te reanimeren.

Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een juiste opleiding te willen helpen. Ruim 30 procent zonder diploma durft het dan niet aan om hulp te bieden. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.

Dramatisch

Het Rode Kruis vindt de uitkomsten dramatisch, omdat juiste de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. “Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken”, aldus een woordvoerster.
Volgens de zegsvrouw waren de uitkomsten bij een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden minder teleurstellend. De hulpverleningsorganisatie noemt het extra zorgelijk dat ook maar weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen.

EHBO-app

Het Rode Kruis verkoopt zelf EHBO-cursussen en wil die nu beter aan de man gaan brengen. Omdat mensen vaak vinden dat ze te duur zijn, te intensief of te ingewikkeld, biedt het Rode Kruis de cursus ook via internet aan of via een speciale EHBO-app.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.