Jongerencentrum Everland moet stoppen met live bands en dj activiteiten

WOGNUM – Jongerencentrum Everland in Wognum ziet de hoofdactiveiten van het centrum ernstig in gevaar komen door het besluit dat de gemeente Medemblik per 1 januari 2018 een maximum geluidsniveau van 92 dB(A) wil gaan hanteren. Door dit besluit ziet Everland geen kans meer om nog langer live-acts en dj-activiteiten te ontplooien.

Voorzitter Renske van Baar laat weten dat juist door het bieden van deze mogelijkheden de jeugd in Wognum tot ontplooiing kan komen en ontspanning brengt voor de verschillende jeugd van Wognum en omstreken. Everland wijst op de verschillende individuen, groeperingen, subculturen en leeftijdscategorieën die Everland bezoeken.

Niet doof

Van Baar van Everland zegt in een verklaring dat : “Jongerencentrum Everland is niet doof voor het probleem en onderkent gehoorschade door te harde muziek, met gezondheids- en sociale problemen en kosten tot gevolg. Mensen worden blootgesteld aan (harde) muziek tijdens het uitgaan (bv. bezoek aan café, discotheek, club, poppodium, festival, bioscoop enz.), het luisteren naar persoonlijke muziekdragers, tijdens het werk (machines) en bij vrijetijdsbesteding (fitnessruimtes, sportkantines enz.).

Van Baar wijst er verder op dat de muziek in het jongerencentrum niet altijd zo hard als het maximum staat en dat op normale openingstijden en tijdens vele activiteiten het geluidsniveau zo laag staat dat er op een gewoon niveau kan worden gepraat.  Volgens de milieuvergunning is de maximum die nu mag worden bereikt 98 dB(A) als er bv. housemuziek wordt gedraaid.

Van Baar vervolgd door te stellen dat tijdens festiviteiten zoals grotere dj activiteiten en het aanbieden van oefenruimte, volgens het Ministerie van VROM een geluidsniveau tot 100 dB(A) kan worden verwacht, zoals bv. tijdens WogPop.

Stoppen met live- en DJ acitiveiten

Het verlagen naar een maximaal niveau van 92dB(A) zal dus betekenen dat voornoemde activiteiten niet meer plaats kunnen vinden! Everland zal dus moeten stoppen Live bands en DJ activiteiten. De programmering van bands en dj’s voor 2018 start normaal in oktober. Het vast leggen van artiesten zal ook niet meer kunnen“, schrijft van Baar in een reactie. 

Geen subsidie meer

Een ander probleem is dat omdat Everland niet langer meer een podium biedt aan live- en dj activiteiten zij geen subsidie meer krijgen van het Fonds Podiumkunsten dan juist namens de Rijksoverheid ondersteuning geeft aan podiumkunsten.  Als Everland moet stoppen met het aanbieden van deze activeiten gaat dus de geldkraan ook dicht.

Het besluit van de gemeente zorgt er verder voor dat er minder bezoekers naar Everland komen waardoor de inkomsten uit entreé en bar sterk zullen verminderen. Maar niet allen financieel zal Everland een klap krijgen, bij de vrijwilligers van Everland raakt de zin er zo ook af als zij niet langer live- en dj activiteiten kunnen en mogen organiseren. Het aantal vrijwilligers bij Everland zal dan ook drastisch verminderen zegt Renske van Baar.

De gemeenteraad zal later dit jaar een besluit gaan nemen over dit voorstel van het college, Everland zelf hoopt tijdens een belevingsavond de politiek te laten horen én zien wat het besluit gaat betekenen voor Everland.

Reageren via facebook