Westfriese gemeenten in actie tegen lege winkelpanden

REGIONIEUWS – Om leegstand in de winkelstraten tegen te gaan, zijn afgelopen 12 mei aanvullende afspraken gemaakt met winkeliers, vastgoedeigenaren en overheden binnen de gezamenlijke Retailagenda. De gemeenten in Westfriesland ondertekenden, samen met collega’s uit het land in Den Haag de deal met minister Kamp.

De intensivering van de Retailagenda is nodig, omdat recent grote winkelketens, die panden hebben door het hele land, failliet gingen. Hierdoor staat de markt voor winkelpanden extra onder druk. Met alle betrokken partijen wordt ruim een jaar intensief samengewerkt om winkelgebieden aantrekkelijk te houden nu consumenten anders en vaker online winkelen.

Levensaders van dorpskernen en binnensteden

Minister Henk Kamp van Economische Zaken: “De faillissementen van grote winkelketens in de afgelopen maanden raken ons allemaal.” De retail zorgt in Nederland voor een omzet van zo’n 99 miljard euro. En daarmee ook voor werkgelegenheid voor ruim 781.000 mensen. Het is een van de levensaders van onze dorpskernen en binnensteden”, aldus Kamp.

Maatwerkafspraken in de regio

De winkeliers verdienen aantrekkelijke winkelcentra en binnensteden om te kunnen ondernemen, zodat hun klanten graag bij hen blijven langskomen. In de regio Westfriesland speelt het leveren van maatwerk in de regio hierbij een belangrijke rol. Zoals is vastgelegd in de regionale detailhandelsvisie die onlangs is vastgesteld door de Westfriese raden.

Winkelruimtes in kaart brengen

Op 12 mei stond het maken van afspraken over het terugdringen van winkelvloeroppervlakte ook op de agenda. Na recente grote faillissementen neemt de druk op de markt voor winkelruimtes flink toe met extra leegstand als gevolg. Daarom bekijken de partijen of zij van veel vierkante meters in kwantiteit naar minder vierkante meters van kwaliteit kunnen komen.

Retaildeals

Met de Retaildeals versterken gemeenten of regio’s hun winkelgebieden in nauw overleg met winkeliers, horeca, vastgoedondernemers, culturele instellingen en bewoners. Ook wordt vastgelegd op welke locaties winkels kansrijk zijn en op welke locaties niet. Voor winkelbedrijven is duidelijkheid hierover van belang om te besluiten of zij zich wel of niet willen vestigen in een stad. Zo wordt door de afspraken in de Retaildeals leegstand voorkomen.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.