8.8 C
Medemblik
27 oktober 2020 07:08
Medemblik Actueel.

Medemblik herdenkt zijn Engelse vliegtuighelden

Andijk – Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er vele Engelse bommenwerpers neergestort in West-Friesland. De overleden Engelse vliegers zijn nooit herdacht, tot nu. De gemeente Medemblik en Stichting Leven in Vrijheid hebben vandaag zes herdenkingspalen onthuld in Andijk.

“Deze plek is tastbaar en herkenbaar. Het brengt ons zeventig jaar terug in een tijd waar we niet vrij waren. Vandaag de dag leven we in Nederland wel in vrijheid en dat is kwetsbaar”, vertelt Peter Sasburg van Stichting Leven in Vrijheid. “Het feit dat de Engelsen voor onze vrijheid gestreden hebben moet herdacht worden. Dat verdienen de jonge vliegers ook. Daar moeten we aandacht aan besteden.”

Bom naast huis

Wiecher Mantel was er als 9-jarig jongetje bij toen een Engels vliegtuig neerstortte in Andijk. Zijn huis stond op 300 meter afstand van de plek. “Die vliegtuigen vlogen met gillende motoren over mijn huis. Hij schoot nog een eind door en toen stortte het vliegtuig neer. De motor viel eraf en de vleugel ook”, kan Wiecher navertellen.

Er waren ook kinderen uit Andijk bij de opening. Zij vinden het belangrijk dat deze herdenkingspalen er zijn.  “Ik vind het interessant en goed dat ze het hebben gedaan”, zegt de een. “Als die mensen er niet waren geweest, dan waren wij nu waarschijnlijk niet vrij en mochten wij niet zelf kiezen en doen wat we willen”, vindt de ander. 

Reageren via facebook