Andijk – Lennart Gerdes is de nieuwe eigenaar van restaurant 1619 in Andijk. Hij is 25 jaar jong, maar heeft desondanks al enorm veel ervaring opgebouwd en weet precies wat hij wil.
Snuffelstage
“Toen ik als kind met mijn ouders uit eten ging, was ik altijd al bezig met alles wat om me heen gebeurde. De keuken, de bediening, ik vond alles zeer interessant. Toen ik veertien jaar was, mocht ik een weekje snuffelstage lopen bij restaurant Meijers. Het was niet veel meer dan sla wassen, maar ik vond het super leuk om te doen en ik was verkocht. Het is fantastisch om iets bij mensen op tafel te zetten wat je zelf gemaakt hebt”, vertelt Lennart.
Via een buurmeisje hoorde hij van de oprichting van restaurant 1619 en hij schreef gelijk een sollicitatiebrief. Twee weken later mocht Lennart op gesprek komen bij Richard en Marijke Meijer en werd hij aangenomen. “Ik ben begonnen als keuken assistent en ben daar twee jaar geweest. Ik heb enorm veel van Richard, Marijke en hun dochter Severine geleerd.”
Curaçao
Lennart heeft nog bij vele verschillende restaurant gewerkt om maar zoveel mogelijk ervaring op te doen, want ooit wilde hij zijn eigen restaurant. Na zijn opleiding is hij zelfs voor een half jaar naar Curaçao vertrokken om de sferen van de Caribische keuken te proeven.
Eenmaal weer thuis besloot hij dat er nog één laatste ervaring ontbrak, alvorens hij een eigen zaak kon beginnen. Hij wilde de bediening in. Lennart vond een baan in de bediening bij Hotel Brasserie Het Oostereiland en binnen twee maanden was hij gepromoveerd tot bedrijfsleider. Lennart was toen tweeëntwintig jaar. “De huidige bedrijfsleider stopte ermee en ik nam automatisch die taak op me. Ik was het al gewend om mensen in de keuken aan te sturen.”
Fris en relaxt
Drie jaar later vond Lennart het tijd worden om zijn droom waar te maken. Hij ging opzoek naar een leuk pandje. Toen hij deze in Hoorn had gevonden, vroeg hij Richard Meijer, met wie hij nog steeds contact had, om advies. Het toeval wilde dat de familie Meijer erover nadacht om restaurant 1619 te verkopen. Richard legde dit voor aan Lennart. Restaurant 1619 past precies bij wat Lennart al die tijd voor ogen had. “Het is een toegankelijk restaurant, met een frisse keuken en een relaxte sfeer. Ik was opzoek naar een plek waar je je thuis kunt voelen en met mensen met passie voor de horeca in dienst. Die had ik nu gevonden.”
Het concept van het restaurant blijft hetzelfde. Om de zes weken een nieuwe kaart en dineren tegen een vaste prijs. “Ik wil wel graag het loungegedeelte aanpakken. Dit moet knusser worden en met een hoekje waar mensen de producten die ze eten of drinken ook kunnen kopen. Zoals de thee die ze drinken, de chocolade die erbij zit of de lekkere fles wijn.”
Lente
Aangezien de lente is begonnen verruimt 1619 haar openingstijden. Ze zijn vanaf woensdag geopend en u kunt vijf dagen in de week genieten van een lunch of diner met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.
- Restaurant 1619
- Nieuwe Haven 2, 1619 JW Andijk
- Tel. 0228-59 77 01
- www.1619etenendrinken.nl
Via De Andijker..