Foto: noiaw

Restaurants Medemblik willen voedselverspilling tegengaan.

MEDEMBLIK – Bij de Chinees Restaurants is het al jarenlang ingeburgerd, de ‘Doggy Bag’, het eten dat je niet meer op kan meenemen naar huis, je hebt er immers ook voor betaald.

Onderzoek wijst uit dat 80% van de mensen die uit eten gaan in een restaurant het overgebleven eten nooit meenemen naar huis, veelal is schaamte en onbekendheid met een ‘Doggy Bag’ de oorzaak. Op jaarbasis worden er tientallen borden met eten weggegooid door de restaurants en daar wil men nu paal en perk aan stellen. zo ook in Medemblik. 

Ruim acht op de tien Nederlanders die weleens buiten de deur eten, laten weleens eten staan (84%). Het zijn vaker vrouwen die hun bord niet helemaal leeg eten in een restaurant (88% vs. 79%). Ook in 2018 laat de Nederlander het vaakst aardappelen of friet staan (24%), gevolgd door salade (14%) en groente (10%). Vrouwen laten vaker de aardappelen/friet staan (29% vs. 19%), terwijl mannen vaker de salade laten staan (18% vs. 10%). Jongeren (<30 jaar) laten het vaakst de groente en salade staan (groente 17% vs. 9% onder 30-plussers en salade 22% vs. 12%).

Medemblik pro doggy bag

Een rondje bellen naar een viertal restaurants in Medemblik over de ‘doggy bag’ blijkt dat ook Restaurant d’ Artiest , Locals Grand café, Eetcafé Rumours en ATC Misfits als de klant er om vraagt een doggy bag meegeeeft.  Restaurant ‘d Artiest zegt er wel duidelijk bij dat ze er niet heel erg blij mee zijn omdat het eten warm wordt meegegeven in een speciale bak maar vaak nog even in de auto blijft liggen voor het dan lauw/koud de koelkast in gaat om de volgende dag weer opgewarmd gegeten gaan worden en dit de aanmaak van bacterieën in de hand werkt. “Maar als de klant er om vraagt geven wij een doggy bag mee,”  zegt ‘d Artiest in een reactie.

Niet happig op de Doggy Bag

Duurzaamheidkompas zegt in een reactie: ,,Dat de zuinige Hollander nog niet happig is op de doggy bag is opmerkelijk. Veel mensen letten in economisch krappe tijden goed op hun geld – en het is in Nederland relatief duur om uit eten te gaan (gemiddeld 20% duurder dan in andere Europese landen volgens recent onderzoek van het Foodservice Instituut).

‘Het is zonde om eerst lekker uit eten te gaan en vervolgens de prullenbak in plaats van jezelf te trakteren op een tweede maaltijd,’ aldus Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu.”

 

Reageren via facebook