Veerboot Enkhuizen – Medemblik wordt opgeofferd voor parkeerplaatsen

Regionieuws – Zand erover. Maar dan letterlijk als het de veerhaven betreft. Het dempen van de haven in Enkhuizen is een van de opties om meer parkeerplekken te krijgen dichtbij het centrum van de stad. Het Zuiderzeemuseum wil dat graag. Bovendien is dempen de goedkoopste optie. Maar zeker niet de beste, vinden veel Enkhuizers.

Idee wekt woede

“Een bezopen plan”, “Bootjes zijn veel mooier dan auto’s” en “Hoe halen ze het in hun hoofd”. Enkhuizers hebben geen goed woord over voor het plan dat 280 parkeerplekken moet opleveren. Pas op 19 april wordt het plan besproken in de gemeenteraad. Maar alleen al de suggestie wekt veel woede. “Het is een onwaarschijnlijk slecht idee om een authentiek stukje Enkhuizen te dempen.”
 
Niet alleen de historische waarde van de haven en het aangezicht roepen negatieve reacties op. De vijf veerdiensten voorzien namelijk ernstige problemen. De nieuwe dam zou ongeveer zestig meter lang worden. Niet groot genoeg voor vijf boten van minimaal veertig meter. “Dan zouden we om en om moeten in aanmeren in plaats van nu allemaal tegelijk. En haaks aanmeren kan niet, want daar zijn de boten niet voor gemaakt”, aldus Anne Veenma van Rederij VNO Enkhuizen.
 
De overige opties zijn bijvoorbeeld een parkeergarage onder de Ossenmarkt of uitbreiding van het Dirck China Plein.