VVD vreest verboden staatssteun bij woningbouw Wognum

Medemblik – Donderdag 7 april besluit de gemeenteraad van Medemblik over het bestemmingsplan voor het veelbesproken wooncomplex aan de Grietje Slagterlaan te Wognum. Het merendeel van de 40 tijdelijke sociale-huurwoningen is bedoeld voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). De VVD blijft tegenstander van deze plannen. zij willen namelijk betaalbare en permanente woningen voor álle inwoners. Ook is de VVD tegen clustering van statushouders: het is slecht voor de integratie. Helaas heeft een grote meerderheid daar echter toch voor gekozen.

Fractievoorzitter Mark Raat en commissielid Kees Nederhoff zeggen: “Waar de VVD nog wel bezwaar tegen kan maken is de onduidelijke, ondeugdelijke en oneerlijke financiering. Het college van B&W wil dat de gemeente meebetaalt aan de plannen. De gemeente gaat de eventuele kosten voor archeologisch onderzoek en planschade aan omwonenden subsidiëren. Ook hoeft de woningcorporatie niet mee te betalen aan bovenwijkse voorzieningen, wat bij koop van gemeentegrond gebruikelijk is. Verder is genoegen genomen met hogere geluidswaarde op de gevel en minder parkeerplaatsen dan volgens het gemeentelijk beleid nodig zijn. De VVD vreest precedentwerking. Dat is zorgelijk voor de toekomst. Zeker als je daarbij de uitspraak van wethouder Tigges in gedachten neemt. Hij zegt dat er nog veel meer van deze complexen in de gemeente aan zitten te komen…

Ondanks herhaalde vragen van de VVD is nog überhaupt nog steeds niet duidelijk wat de financiële consequenties zijn. Een schatting komt tussen de € 400.000 en € 500.000. Dat is meer dan € 10.000 per noodwoning. Daarnaast is de rijksubsidie voor dergelijke plannen niet meegenomen in de financiële opzet. De VVD wil met een motie oproepen hier onderzoek naar te doen: het gaat om ca. € 6.000 per vergunninghouder. Ook wil de VVD dat de plannen worden getoetst door de EU op mogelijke verboden staatssteun. Beide heren hopen dan ook datt de motie een meerderheid in de gemeenteraad haalt.. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.