Medemblik Actueel.

Medemblik

Medemblik in middenmoot West-Friesland om hoogte Hondenbelasting

Medemblik – Heeft u hem als hondenbezitter al op de deurmat gevonden? De aanslag hondenbelasting van de gemeente Medemblik. Dit jaar betaald u voor de eerste hond € 48,40.. Hiermee staat Medemblik in de middenmoot in West-Friesland.

Hoorn spant de kroon met ruim 66 euro voor de eerste hond, op de voet gevolgd door Stede Broec met 57 euro. Dat het ook anders kan laten gemeentes als Enkhuizen, Hollands Kroon en Drechterland zien waar geen belasting wordt geïnt op het in het bezit zijn van 1 of meerdere honden.

Hondenbelasting blijft de gemoederen bezighouden

Er zijn al diverse rechtzaken geweest om de hondenbelasting te laten verbieden maar in een uitspraak van de Hoge Raad in 2013 werd vastgesteld dat gemeenten vrij zijn op hondenbelasting te heffen en deze naar eigen inzicht te besteden. In de wet ligt vast dat hondenbelasting geen bestemmingsbelasting is, maar een algemene belasting. Met andere woorden: de gemeente hoeft de opbrengsten niet te gebruiken voor bijvoorbeeld het aanleggen van uitlaatplaatsen of het opruimen van hondenpoep, maar bepaalt zelf wat ze met het geld doet.

Hondenbelasting werd in de 19de eeuw ingevoerd om met het oog op hondsdolheid het aantal ‘onnodige’ honden in de openbare ruimte te verminderen. Vanaf 1970 is het een algemene gemeentebelasting die tot doel heeft de gemeente van inkomsten te voorzien.

Reageren via facebook