Slapen bij de schapen (Video)

Regionieuws – Voor de 72-jarige politicus Jan Zwagerman – die ook schapenboer is – zijn het drukke tijden. Zo’n 240 lammetjes verwacht hij deze weken. Om de geboortes goed in de gaten te houden, kruipt hij in een speciaal hok in de nok van de stal, waar hij de nachten doorbrengt.

Van verslaggever Maarten Trompert

Zwagerman is fractievoorzitter voor de VVD in de gemeente Koggenland. Als hij vergaderingen heeft, past zijn zoon even op de schapen. “Als ik weer terug ben in de stal kom ik helemaal tot rust”, aldus de VVD’er. Toch moet het ook wel zwaar zijn, want hij verblijft weken in de stal en in zijn slaaphok om de geboortegolf in goede banen te leiden.

Fataal
Niet elk lammetje haalt het. “Zo’n 5 procent van de lammeren komt de eerste weken niet door omdat ze bijvoorbeeld te zwak zijn. Ook gaat er wel eens een ooi boven op een lam liggen. Dat kan fataal aflopen. In de schapenwereld is het traditie om op 1 oktober de ram langs te laten komen. Daarom is het nu zo druk met geboortes.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.