Krijgen wij in Medemblik ook aardgasloze woonwijken? aardwarmte is de toekomst.

Medemblik – Bij aardwarmte verwarmt warm water diep uit de grond huizen of kassen. De overheid stimuleert deze bron van duurzame energie onder meer met subsidies.Bij aardwarmte (geothermie) wordt vanuit grote diepte, minimaal 500 meter, warm water opgepompt. Het water verwarmt huizen en kassen. Afgekoeld water gaat terug in de grond en kan later weer worden gebruikt.

Diverse gemeentes in Nederland zijn bezig plannen te maken om nieuw aan te leggen woonwijken te laten verwarmen door aardwarmte, bij grootschalige projecten is het aanleggen van aardwarmte vandaag de dag een betaalbaar project zeker gezien de kosten die je bespaart op het aanleggen van gasleidingen.

Enkel voordelen

aaardwarmteAardwarmte en bodemwarmte zijn milieuvriendelijke alternatieven voor het stoken van gas en kolen. Want het gebruik van aard- en bodemwarmte zorgt nauwelijks voor vervuiling, uitstoot van CO2 en klimaatverandering. Een ander milieuvoordeel is dat aardwarmte en bodemwarmte nooit op raken, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, zoals aardolie en aardgas.

Aardwarmte ontstaat uit een andere bron, namelijk de hete kern van de aarde. De temperatuur in de kern is niet precies bekend, schattingen variëren van 2.000 tot 12.000 graden Celsius. Deze vorm van warmte heet aardwarmte, of geothermische warmte.

De kernhitte verspreidt zich door de verschillende aardlagen naar de aardkorst. Van buiten naar binnen gezien, wordt het steeds warmer. Elke kilometer die we dieper graven, stijgt de temperatuur met 30 graden Celsius. Vanaf 500 meter diepte is er genoeg warmteverschil om de warmte naar de oppervlakte te kunnen vervoeren.

Siem Zeilemaker (PWF) reageert verheugt en stelt zelfs voor de woningen die gebouwd gaan worden op het voormalige DEK-terrein in Medemblik als pilot te gaan gebruiken. ,,Je kan dan zelfs de bewoners van de omliggende huizen aanbieden om mee te gaan doen in dit project en zo ook gebruik gaan maken van aardwarmte,”   gaat Zeilemaker verder.

Arja Kapitein(D66) zegt: ,,D66 Medemblik is continu op zoek naar duurzame oplossingen. Aardwarmte-oplossingen spreken ons zeer aan. In de exploitatie zijn de voordelen voor een ieder erg groot en heeft niemand nadelen. Er zijn helaas nog wel serieuze investeringen nodig, waardoor we niet direct dit overal kunnen toepassen. Samen met onze D66 wethouder Hans Tigges willen dit onderwerp gaan oppakken bij de update van het beleidsplan voor duurzaamheid. We willen serieus laten onderzoeken waar we dit enigszins financieel verantwoord kan worden toegepast. Wij vinden het ook een goed idee om in alle nieuwbouwplannen een hoofdstuk duurzaamheid op te laten opnemen en alleen goedkeuring te geven als er serieus afgewogen is om duurzame alternatieven, waaronder aardwarmte, te gaan toepassen.

We gaan hierover verder in gesprek samen met onze wethouder en de andere politieke partijen in Medemblik.”

Zomers koelte

Water dat in de bodem zit op 20 tot 300 meter diepte, blijft op constante temperatuur. Verder is het een eigenschap van water, dat het veel warmte kan opnemen. Daarom wordt in de zomer het relatief koele bodemwater omhoog gepompt, en gebruikt om bovengrondse warmte weg te vangen. Op deze manier kan bodemwater warme lucht afkoelen in grote kantoorgebouwen, of water afkoelen dat is opgewarmd bij industriële processen. Het opgewarmde bodemwater wordt daarna teruggepompt. Diep in de bodem blijft die warmte behouden. Het bodemwater vormt een soort ‘opslagvat’ van warmte.

Zonnedakpannen

zonnedakpanzeelandMaar ook zonnepanelen nemen een vlucht, vooral door investeringen van de diverse verhuurders van sociale woningbouw en tuinbouwbedrijven met grote schuren laten hun schuren tegenwoordig massaal van zonnepanelen voorzien. En ook in de wereld van de zonnepanelen zit men niet stil. De techniek is nu al zover gevorderd dat men de zonnecollector in een dakpan heeft weten te monteren waardoor je een veel grotere oppervlakte kan voorzien van zonnecollectoren.

Zonnedakpannen hebben nog een veel groter voordeel, het ziet er voor het oog veel beter uit. Je ziet geen grote vlakke platen op het dak maar dakpannen, dakpannen die er wel net even anders uitzien maar nog wel steeds dakpannen zijn.

Maar er zijn bij het gebruik nog wel een paar flinke struikelblokken en de grootste is de prijs. Deze ligt tot 3x hoger dan zonnepanelen maar ook is de opbrengst per pan lager omdat niet de hele dakpan als collector kan worden gebruikt. Men heeft gemiddeld 25% meer oppervlakte nodig om tot een zelfde rendement te komen al zou men zonnepanelen gebruiken.

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.