23.3 C
Medemblik
13 augustus 2020 06:48
Medemblik Actueel.

Plofkrakers krijgen tot 2 jaar cel.

Regionieuws – De rechtbank in Alkmaar heeft op maandag 18 januari in het onderzoek Alkes vier verdachten veroordeeld voor voorbereiding van  plofkraken in Bergeijk (2014) en  Hoorn (2015), een poging tot een ram-/plofkraak in Almere (2011) en een geslaagde ram-/plofkraak in Joure (2014). Eén van de verdachten is ook veroordeeld voor de heling van een Mini Cooper. Twee verdachten in dit grootschalige onderzoek zijn volledig vrijgesproken.

Twee verdachten zijn veroordeeld voor voorbereidingshandelingen van een plofkraak in Hoorn eind januari 2015. Eén verdachte werd omstreeks 04.00 uur in een steeg aangehouden op een scooter met afgeplakte verlichting en zonder kenteken. De verdachte droeg een kogelwerend vest en een bivakmuts. In de steeg stonden diverse plofkraak gerelateerde goederen, alsook een tas met kraaienpoten. Een tweede verdachte, die in eerste instantie ontkwam, werd even later in de omgeving aangehouden. De eerst ter terechtzitting afgelegde alternatieve verklaringen van beide verdachten voor hun aanwezigheid die nacht heeft de rechtbank als ongeloofwaardig terzijde geschoven.

Criminele organisatie

Alle zes verdachten zijn vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Weliswaar hebben diverse plofkraken op soortgelijke wijze plaatsgevonden, maar in het onderzoek is in het geheel niet vastgesteld dat er enig contact is geweest tussen de verschillende verdachten. Evenmin of er georganiseerd is samengewerkt, sprake was van enige structuur of van regels of een bepaalde rolverdeling tussen de verdachten. Derhalve is er onvoldoende bewijs voor een veroordeling voor dit feit oordeelt de rechtbank.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?