Als ondernemer weet je dat personeelskosten een flinke hap uit je budget nemen. Zeker voor kleinere bedrijven kunnen werkgeverslasten een uitdaging vormen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te beheersen en zelfs te verlagen. In dit artikel ontdek je hoe je slim kunt omgaan met werkgeverslasten en welke financiële voordelen er voor jou als werkgever beschikbaar zijn.
Controleer je Whk-premie
De werkgeverslasten bestaan uit verschillende componenten, waaronder premies, verzekeringen en belastingen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas, de Whk-premie.
De Whk-premie bestaat uit twee delen: de WGA-premie voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten, een uitkeringsvorm van de WIA, en de ZW-premie voor medewerkers met recht op Ziektewet.
Het percentage dat je betaalt, hangt af van de grootte van je organisatie en het aantal (ex-)medewerkers dat de afgelopen jaren in de WGA of ZW is ingestroomd. Voor kleine werkgevers geldt een sectoraal gemiddelde, terwijl middelgrote en grote werkgevers een individuele premie betalen. Dit kan oplopen tot aanzienlijke bedragen.
Overweeg je eigenrisicodragerschap voor de WGA, dan komen je premielasten geheel of gedeeltelijk te vervallen. In plaats daarvan regel je zelf de uitkeringen of sluit je daarvoor een verzekering af. Hetzelfde geldt voor de ZW: als eigenrisicodrager ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van de Ziektewet.
Om je werkgeverslasten te beheersen, is het verstandig om regelmatig je premiepercentages te controleren. Ook is het zinvol om te kijken naar preventieve maatregelen om verzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen.
Profiteer van LKV
Naast het beheersen van kosten, kun je als werkgever ook profiteren van verschillende financiële voordelen. Een belangrijke regeling is het Loonkostenvoordeel (LKV). Dit is een jaarlijkse tegemoetkoming die je ontvangt als je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt.
Om gebruik te maken van het LKV is een doelgroepverklaring nodig. Een doelgroepverklaring is beschikbaar voor verschillende groepen medewerkers, zoals mensen van 56 jaar of ouder, mensen met een arbeidsbeperking of mensen uit de doelgroep Banenafspraak. Je medewerker moet deze verklaring zelf aanvragen bij het UWV, maar als werkgever kun je hier wel bij ondersteunen.
Je financiële voordeel kan per medewerker op jaarbasis flink oplopen, afhankelijk van de doelgroep. Voor jou als Medemblikse ondernemer kan dit dus een aanzienlijke besparing opleveren, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan de werkgelegenheid in de regio.
Bespaar in vier stappen
Om daadwerkelijk te profiteren van de beschikbare kostenbesparingen, is het belangrijk om gestructureerd te werk te gaan. Dit zijn concrete stappen die je als werkgever kunt zetten:
- Controleer het huidige percentage van je Whk-premie en vergelijk dit met het sectorgemiddelde.
- Inventariseer welke medewerkers mogelijk in aanmerking komen voor een doelgroepverklaring.
- Informeer je medewerkers over het aanvragen van een doelgroepverklaring (dit moet binnen 3 maanden na indiensttreding).
- Investeer in preventie van verzuim en arbeidsongeschiktheid.
Door deze stappen te volgen, kun je aanzienlijk besparen op je personeelskosten. Dit geeft je meer financiële ruimte om te investeren in de groei van je bedrijf en in de lokale economie.
Begin vandaag nog
Het navigeren door de verschillende regelingen en voordelen kan complex zijn, maar de potentiële besparingen maken het de moeite waard. Als lokale ondernemer is het slim om je te verdiepen in deze mogelijkheden of hiervoor specialistische hulp in te schakelen.
Begin vandaag nog met het in kaart brengen van je werkgeverslasten en de mogelijke besparingen. Je zult versteld staan van de financiële ruimte die je kunt creëren, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een inclusieve arbeidsmarkt in je regio.