Ben jij ondernemer in Medemblik en kom je soms in financiële nood omdat je te lang op je geld moet wachten? Je opdrachtgevers hebben recht op een betaaltermijn als je een factuur stuurt. Deze betaaltermijn is vastgesteld op dertig dagen. Dit kan voor problemen zorgen, zeker wanneer je grote opdrachten uitvoert voor een beperkt aantal klanten. Het kan betekenen dat je manieren moet vinden om het geld beschikbaar te krijgen dat je nodig hebt om aan je volgende klus te beginnen. Je kunt in dat geval geld lenen bij de bank, maar er zijn ook andere manieren om sneller aan je geld te komen. Je kunt bijvoorbeeld ook een factoringbedrijf inschakelen.
Maak duidelijke afspraken met je klant over de betaaltermijn
Je klant heeft weliswaar het recht om dertig dagen te wachten met het uitbetalen van zijn facturen, dat wil niet zeggen dat je geen afspraken mag maken. Voor sommige bedrijven is het helemaal geen probleem om een factuur sneller uit te betalen. Je kunt dit als ondernemer gewoon noemen als je een opdracht aanneemt. Wil je je klant niet in verlegenheid brengen? Dan kun je een verkorte betaaltermijn ook koppelen aan een korting; stel bijvoorbeeld een vermindering van het totaalbedrag voor als de klant binnen twee weken na het versturen van de factuur het geld naar je overmaakt. Zo zijn er twee partijen blij: de klant omdat deze geld bespaard heeft en jij omdat je je geld twee weken eerder op je rekening hebt staan. Wil de klant toch zijn dertig dagen gebruiken? Dan kun je overwegen om gebruik te maken van de diensten van een factoringbedrijf.
Wat is factoring en kan iedereen hier gebruik van maken?
Factoring is een vorm van voorfinanciering. In plaats van dat je je factuur naar je klant stuurt, stuur je deze naar het factoringbedrijf. Deze betaalt je factuur gelijk uit. Vervolgens neemt deze tussenpartij de uitbetaling door de klant van je over. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste heb je je geld gelijk op je rekening staan. Daarnaast hoef je ook nooit meer achter klanten aan die de betaaltermijn negeren. Dat kan je een hoop tijd en energie schelen. Hou er rekening mee dat factoring kosten met zich meebrengt, doorgaans rekent een tussenpartij een klein percentage van het totaalbedrag van je factuur.
Je kunt ook eenmalig gebruikmaken van factoring
Bij factoring MKB, bepaal je als klant zelf welke en hoeveel facturen je verstuurt naar het factoringbedrijf. Dit houdt in dat je alleen de facturen instuurt die je gelijk wilt laten uitbetalen. De percentages die het factoringbedrijf rekent, zijn doorgaans iets hoger, maar het principe blijft hetzelfde: je geld wordt binnen vierentwintig uur overgemaakt. Hou er rekening mee dat factoring alleen beschikbaar is voor bedrijven die factureren aan andere bedrijven. Ook moet het bedrijf waar je zaken mee gedaan hebt, kredietwaardig zijn. Informeer daarom altijd even bij je factoringbedrijf naar de mogelijkheden en de voorwaarden.