Als je zwanger bent ben je je als het goed is aan het voorbereiden op de komst van je baby. De babykamer, de garderobe van je baby, het zijn allemaal belangrijke zaken. Met deze tips kan je ook een goede start maken met je baby, en ook tijdens je zwangerschap voorbereidingen treffen. En vergeet niet vooral te genieten van deze periode.
Garderobe
Bij een stijlvolle inrichting voor een aankomende baby hoort ook een stijlvolle garderobe (voor jezelf). Met een zwangerschaps bh kom je een heel eind in je garderobe en ben je alvast goed voorbereid voor de baby. Je kan ook een normale beha dragen als je (nog) niet zwanger bent. Voor een babykamer kan je ook een leuke garderobe maken. Koop lieve ruimere kleding voor de baby dan aan de krappe kant. Zorg voor comfortabele stoffen, zachte stoffen die makkelijk mee rekken. Wat je verder voor items kan kopen zijn rompertjes, broekjes, sokjes (sokmaat 10-12) en shirtjes en truitjes. 1 jas of vestje heeft de baby ook nodig voor buiten, net als een muts. De meeste baby’s hebben maat 50, maar te vroeg geborenen hebben maat 44 en grotere baby’s hebben vaak maat 56. Houd ook rekening met of je zomer- of winterkleding moet kopen, dit kan je bepalen naar de datum dat je uitgerekend bent.
Zwemmen
Wil je ook zwemmen tijdens je zwangerschap? Ga voor een zwangerschapsbadpak. Als je met je baby wil zwemmen na de zwangerschap kan je vanaf 2 a 3 maanden beginnen. De baby moet wel eerst een aantal vaccinaties gekregen hebben. Tijdens het zwemmen kan je uitgaan van ongeveer 30 minuten zwemmen, als je net begint is 15 tot 20 minuten genoeg. De baby moet niet te veel afkoelen en let op dat de baby niet te veel prikkels krijgt. Verder moet het zwembad ongeveer 31 tot 32 graden warm zijn, probeer niet in natuurwater te zwemmen, dat is bijna altijd te koud. En vergeet niet een zwemluier mee te nemen, en natuurlijk ook gewone luiers voor na het zwemmen. En een zwemband of zwemvleugeltjes zijn ook handig voor in het water.
Babykamer
Wat je verder voor de baby kan regelen behalve een goede start en een mooie garderobe, is de babykamer. Je hebt als eerste een wiegje of ledikantje met een matras en een hoeslaken nodig. Als tweede een commode en een aankleedkussen. Een kledingkast past ook mooi in de kamer. Je kan de kamer leuk maken met een likje muurverf en inrichten met accessoires zoals lampen, muurstickers, knuffels en foto’s en schilderijen. Probeer de kamer veilig en babyproof te maken, de temperatuur moet goed zijn en het bedje moet niet in de volle zon staan of in de tocht. Gevaarlijke stopcontacten kunnen een beschermplaatje krijgen en snoeren en kleine voorwerpen moeten niet los liggen maar opgeborgen of uit het zicht.
Je baby voeden
We gaan het ook hebben over het voeden van je baby. Naast het geven van borstvoeding of melk uit een fles, kan je je baby de eerste maaltijden gaan geven. De eerste 6 maanden leven baby’s van melk. Je geeft de baby daarna oefenhapjes, de flessenvoeding wordt nog niet afgebouwd. Het kunnen theelepels groente, pap of fruit zijn. Daarna kan je uitbreiden. In de periode 6 tot 8 maanden geef je bijvoorbeeld een sneetje brood, pap, fruithapjes of groentehapjes. In de periode van 8 tot 12 maanden geef je minder melkvoeding en meer vaste voeding. Je kan samen eten aan tafel op vaste momenten. Je kan je kind het goede voorbeeld geven door het een gezellig samenzijn te maken. Vanaf 12 maanden kan je dreumes hetzelfde eten als de rest van het gezin, drie maaltijden per dag.