ROBBENOORDBOS / DIJKGATBOS – De winter komt er weer aan. Dit is de tijd waarin de vaker reeën worden aangereden op de Noorderdijkweg en Sluitgatweg. Het wordt eerder donker en er is minder voedsel voor de dieren in het Robbenoordbos en Dijkgatbos. Ze gaan verder op zoek naar eten en steken dan regelmatig de weg over. Dit zorgt niet alleen voor dierenleed, maar het is ook gevaarlijk voor de weggebruikers en kan schade opleveren.
Om het aantal aanrijdingen te verminderen, starten de gemeente Hollands Kroon, Staatsbosbeheer en VVN vandaag de campagne ‘Rij niet te wild’. Hierin worden bestuurders bewust gemaakt dat harder rijden dan 60 km/h het risico op een aanrijding met een ree vergroot en wordt duidelijk gemaakt wat ze moeten doen als er een dier opduikt.
Bewustwording
De meeste mensen rijden hier gelukkig de toegestane snelheid van 60 km/h. Toch rijden sommige automobilisten nog te hard. Als er een ree opduikt, heeft deze met die snelheid geen tijd meer om te ontwijken. Ook kunnen de bestuurders dan onvoldoende remmen. Jaarlijks rijden automobilisten in Hollands Kroon daardoor tussen de 12 en 15 reeën dood. En dat is iets wat niemand wil. In deze campagne worden automobilisten er daarom op gewezen dat ze maximaal 60 km/h moeten rijden.
Wat te doen als er een ree opduikt
Naast een herinnering aan de maximale snelheid worden bestuurders in deze campagne uitgelegd wat ze moeten doen als er een ree opduikt. Remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dat is het veiligste voor de bestuurder en de inzittenden. Is het dier geraakt? Dan is de bestuurder verplicht om 0900-8844 te bellen, zodat het valwildteam ingeschakeld kan worden. Ook als het dier nog leeft en wegspringt. Vaak is het dier namelijk zo gewond dat het later sterft. Faunabeheerders van het valwildteam kunnen dan nazoek doen en het dier, als dat nodig is, uit zijn lijden verlossen.
Om het handelingsperspectief duidelijk weer te geven wordt het als stappen gepresenteerd:
1. Rij niet harder dan 60
2. Als er een dier opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dit is het veiligste voor jezelf en de inzittenden.
3. Als je een dier aan hebt gereden bel je naar: 0900-8844
Alle weggebruikers worden bereikt
Om alle weggebruikers te bereiken, te informeren en bewust te maken over deze campagne worden diverse middelen ingezet. Er worden smileyborden en spandoeken geplaatst langs de Sluitgatweg en Noorderdijkweg. Daarnaast komt erop het wegdek bij de Noorderdijkweg een waarschuwing voor overstekend wild. Tot slot zal de campagne online en op sociale media zichtbaar zijn.
Foto (C): Leen Kuijper