Medemblik Actueel.

Flora en fauna

IVN – Succes met vleermuizen

OOSTWOUD – In het Egboetswater hangen zo’n 30 vleermuiskasten, plat, groen en ongeveer een A4tje groot, en dat trekt (jonge) vleermuizen aan. Ze zijn geplaatst bij IVN West-Friesland i.s.m. het Hoogheemraadschap, NH Landschap en VleerNH. 

Vleermuizen zijn beschermde dieren, bovendien zijn ze onmisbaar nuttig want ze verschalken een paar duizend insecten per nacht. Deze vleermuiskasten worden regelmatig gecontroleerd op bewoners en dat levert verrassende resultaten op en een schat aan onderzoeksgegevens. Totaal 100 stuks ruige vleermuizen behoren tot de mogelijkheid! Zet oren en detector op scherp om ze te horen vliegen, wellicht meerdere soorten.

Grotere kinderen en volwassenen zijn op donderdag 1 september om 19.00 uur welkom om mee te monitoren door het terrein. Vooraf is er een inleiding over het nut van vleermuizen, de soorten, de leefwijze en hun leefgebieden in het Egboetje aan de Liederik 15, 1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Maximaal 20 deelnemers kunnen meewandelen na opgave bij Ria de Graaf, r.de.graaf@ivn-westfriesland.nl of telefoon 0227 545216. Pas kleding aan en doe een lange broek en dichte schoenen aan. Entree is gratis, maar een bijdrage is altijd welkom.

Reageren via facebook