De gemeente Medemblik gaat vanaf heden alle instrumenten van de wet Bibob (wet bevordering integriteitsbeoordelingen) in de strijd tegen ondermijnende georganiseerde criminaliteit inzetten. Tot nu toe gebeurde dat niet op alle beleidsterreinen. De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvragen weigeren of de afgegeven vergunning intrekken.
Met de brede inzet van de mogelijkheden wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert en wordt bovendien de concurrentiepositie van betrouwbare ondernemers beschermd.
Volgens waarnemend burgemeester Dennis Straat is de brede aanpak een belangrijke in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. “We moeten onze ogen niet sluiten voor wat zich in onze gemeente zou kunnen afspelen. Criminelen moeten weten dat ze in Medemblik worden aangepakt en dat wij daar alle beschikbare middelen voor inzetten.”
De wet Bibob wordt vanaf nu ingezet bij vergunningen en ontheffingen, subsidies, vastgoedtransacties en gunning van overheidsopdrachten. In eerste instantie zal de gemeente dit toetsen en mocht het nodig zijn dan zal het Landelijk Bureau Bibob om onderzoek worden gevraagd. “Dit betekent niet dat alle vergunningsaanvragen standaard worden onderzocht, maar mochten er bedenkingen zijn dan kunnen we dit inzetten”, geeft Straat aan.