De bevolking in Medemblik maar ook de rest van Nederland, is niet anders gewend dan om te betalen met giraal of chartaal geld. Sinds 1999 is dit in Nederland de euro. Het chartaal geld wordt hierbij minder geliefd en in bepaalde gevallen zelfs bestraft door belasting hierover te heffen. Er worden in Nederland steeds meer digitale betalingen verricht via de bankpas of telefoon wat nagenoeg iedere winkel of viskraam ondersteunt. De crypto is sindskort een nieuwkomer op het gebied van transacties uitvoeren. Het betalen met crypto bestaat in Nederland in bepaalde gevallen namelijk al zonder dat je er wellicht van weet. Wat voor betekenis heeft crypto voor Nederland en wat is er reeds mogelijk met deze nieuwe ontwikkeling.
Crypto als betaalmiddel
De definitie van geld is iets dat in de vorm van geld binnen de samenleving over het algemeen aanvaard wordt als een rekeneenheid, betaalmiddel, financieringsmiddel en tevens vermogens middel. Indien we bij al deze punten langslopen, kunnen we constateren dat het mogelijk is om met crypto te betalen zoals met bijvoorbeeld de bitcoin. De acceptatie of mate waarin de crypto aanvaard wordt binnen de maatschappij van Nederland komt tot op heden niet verder dan de groep van bitcoin aanhangers. Deze groep is een soort samenleving en is wereldwijd behoorlijk groot aan het worden waarbij er nog genoeg groeipotentieel is. Maar er kan nog niet gesproken worden over een reële totale crypto economie.
Er zijn in Nederland relatief nog maar een paar organisaties die de crypto omarmen en het betaalmiddel accepteren. In Amerika maakte Elon Musk in Februari 2021 bekend dat een Tesla auto betaald kon worden met de bitcoin. Tesla wil hierin de voorloper zijn en een voorbeeld voor de rest van de wereld stellen. Opmerking hierbij is dat andere crypto zoals moonriver nog niet aan de beurt zijn en men alleen bitcoin accepteert als betaalmiddel bij Tesla. Vorig jaar werd er uit onderzoek bekend gemaakt dat er in Nederland circa 200 bedrijven zijn die bitcoin als betaalmiddel accepteren. In de praktijk blijkt dit meer een marketing verhaal te zijn dan een realiteit, wat ook blijkt uit het lage aantal transacties die men via crypto verricht. Hieruit blijkt dus wel dat de crypto en de acceptatie ervan in de samenleving te wensen overlaat, terwijl er wereldwijd miljoenen personen reeds over een wallet beschikken met crypto valuta’s zoals socialblox. Om dit geld te kunnen besteden in de Nederlandse reguliere winkel zul je deze crypto eerst om moeten zetten naar het traditionele geld zoals de euro.
Crypto als vermogens middel
Het piramidespel van de crypto is voor vele valuta’s gelimiteerd aangezien er maar een bepaald aantal van beschikbaar is. Het is een gesloten systeem. Het rendement van de crypto komt tot uiting in de prijs van deze crypto zoals de welbekende bitcoin welke uitgedrukt wordt in regulier geld. Deze winst kan alleen verzilverd worden indien een ander bereid is om een hogere prijs te betalen dan wat jij ervoor betaald hebt, wederom tegen financiering door middel van het traditionele geld. Vorig jaar liepen de koersen hard omhoog en werd dit ook breed gedragen in de media. Dit had als doel om nog meer kopers te verzamelen die bereid waren die hogere prijs voor de crypto valuta’s te willen betalen zodat de koersen nog meer kon stijgen. Gezien de manipulatie die er wel eens optreed doordat grote partijen de prijs voor eigen gewin manipuleren, kan er nog niet gesproken worden over een vertrouwd vermogens middel voor de algehele samenleving.