BENNINGBROEK – De bewoners van het appartementencomplex aan de Oosterstraat 82B in Benningbroek geven zich niet zomaar gewonnen en blijven strijdbaar om de komst van nog meer appartementen tegen te houden. Namens de bewoners heeft Van Diepen Van der Kroef Advocaten op 21 juli j.l. een bezwaarschrift ingediend tegen de van rechtswege verkregen omgevingsvergunning.
De gemeente Medemblik reageert op het bezwaarschrift door te stellen dat zij in een reactie op de zienswijze inzake de procedurele aspecten tijdens het traject dat geleid heeft tot het voornemen van de gemeente om de omgevingsvergunning te verlenen. De gemeente stelt dat zij enkel in het kader van de bezwaarprocedure willen reageren op de inhoudelijk aangevoerde gronden.
Tussen de gemeente Medemblik en de bezwaarmakers is al menig mailwisselingen geweest, waaronder met advocaat mr. Hoogewerf van Van Diepen Van der Kroef Advocaten. Tijdens deze mailwisselingen is uitgebreid gecommuniceerd over onderliggende adviezen van o.a. de Veiligheidsregio en de bouwkundige.
Lees ook: Wethouder van Langen: “Uitspraken bewoners appartementencomplex Benningbroek uit verband gerukt”
De gemeente betreurt het dan ook dat de bezwaarmakers het nog steeds oneens zijn met het bouwplan en dat het vertrouwen in de gemeente is geschaad. Via het bestuurssecretariaat van de gemeente is een uitnodiging verstuurd aan de bezwaarmakers om uitleg te krijgen waarom Medemblik een zwaarder gewicht hangt aan het initiatief van de initiatiefnemer dan aan de belangen van de overige bewoners van het pand. Daarnaast wijst de gemeente op het feit dat de bovenverdiepingen van het pand al 12 jaar vrijwel leegstaan.
Schuilen achter regeltjes en wetten
De gemeente Medemblik is het dan ook niet eens met de beschuldiging aan het adres van wethouder Andrea van Langen dat zij zich verschuilt achter regels en wetten daar naar eigen believen van afwijkt. De gemeente Medemblik zegt in een reactie: “Het college van burgemeester en wethouders is het bevoegde bestuursorgaan om een besluit te nemen op een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Het zijn dus de overwegingen van het college die hebben geleid tot het innemen van een positief standpunt ten aanzien van de betreffende aanvraag.”
Lees ook: Bewoners appartementencomplex Benningbroek tegen plannen realiseren 4 appartementen
De gemeente Medemblik herkent zich ook niet in de beschuldigingen dat de werkwijze van de gemeente volgens de bezwaarmakers neigt naar willekeur, onzorgvuldig handelen, ongelijkheid en vooringenomenheid. Volgens de bezwaarmakers is dit ingegeven door een opmerking van de wethouder. Maar volgens de gemeente Medemblik is de opmerking van wethouder van Langen over het kopen van appartement 82B een optie zou zijn geweest bedoeld is om aan te geven dat men in een dergelijk scenario de regie zelf in handen kan houden.
Ook het niet betrekken van de bezwaarmakers in het proces voor het aanvragen van de omgevingsvergunning is de gemeente duidelijk richting de bezwaarmakers: “Alleen bij een uitgebreide voorbereidingsprocedure is het mogelijk om een zienswijze in te dienen tegen een ter inzage gelegde (ontwerp)omgevingsvergunning en naar onze mening hebben wij ons in deze zaak niet formeel opgesteld en u, althans uw gemachtigde mevrouw Hoogewerf, meerdere malen betrokken is in het proces. Daarnaast heeft wethouder van Langen voorafgaand aan de vergunningverlening het pand bezocht waarbij ook is gesproken met de bewoners,” aldus de gemeente Medemblik in een reactie op de brief van de bezwaarmakers.