De Woonschakel treedt op tegen overlast door lachgasgebruik en/of opslag in huurwoningen

MEDEMBLIK – De Woonschakel in Medemblik zal bij overlast in huurwoningen veroorzaakt door het gebruik van lachgas of als de woning wordt gebruikt om lachgas op te slaan overgaan tot het gebruik van de juridische mogelijkheden om de overlast tegen te gaan, en waar nodig en mogelijk zal de Woonschakel zo nodig tot huisuitzetting overgaan. Het gebruik van lachgas en het bezit van voorwerpen en stoffen die dat mogelijk maken is sinds 1 april 2021 in de gemeente Medemblik verboden.

Met het verbod heeft de gemeente en ook de Woonschakel handvatten gekregen om handelend op te treden tegen de overlast veroorzaakt door verkopers en gebruikers van lachgas.  In een gesprek met Claudia Selders-Kroezen (CDA) vertelde zij over het gebruik van lachgas: “Lachgas is populair, ook bij jongeren vanaf 12 jaar. Het tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen heeft direct invloed op de ontwikkeling hiervan en lachgas is meer verslavend dan gedacht wordt. Dat bedenk ik niet zelf. Dit stellen het Trimbos Instituut en Brijder Verslavingszorg. In onze gemeente was het gebruik en verkoop bij evenementen in mei 2019 aangepast zodat verkoop en gebruik daar verboden waren. Dat is natuurlijk mooi maar lachgas wordt overal gebruikt, zélfs tijdens het autorijden. Naast de gezondheidsschade en onveiligheid in het verkeer is de troep die op straat wordt achtergelaten ook nog eens schadelijk voor het milieu.”

In Nederland zijn al meerdere mensen uit hun huurwoning geplaatst in opdracht van de rechter. In 1 van de uitspraken van de rechtbank zegt de rechter, ‘Dat is streng, maar de rechter vindt het nodig om hier een harde lijn te trekken, want:

  • het gebruik van lachgas brengt grote maatschappelijke problemen mee, bijvoorbeeld meer werk voor de gezondheidszorg en vervuiling van de buurt.
  • Handel in lachgas trekt criminaliteit aan. Dat is te vergelijken met hennepkwekerijen in huurwoningen. Woningcorporaties mogen streng optreden omdat zij de leefbaarheid in een buurt moeten bewaken.
  • lachgas is explosief en opslag daarvan geeft omwonenden een onveilig gevoel.

De wanprestatie is dus ernstig genoeg om de ontbinding te rechtvaardigen.

Wil je meer weten over lachgas en de risico’s ervan?  Lees de informatie van het Trimbosinstituut

Reageren via facebook