Hoe draagt muziek bij aan veiligheid tijdens het autorijden?

INGEZONDEN MEDEDELING – Heb je je ook al eens afgevraagd of muziek in de wagen wel zo een goed idee is? Velen stellen dat het voor net iets teveel afleiding zorgt terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat het de beste manier is om waakzaam en geconcentreerd te blijven rijden! Volgens een onderzoek van Ayça Berfu Ünal, milieu- en verkeerspsychologe aan de Rijksuniversiteit Groningen, lijkt muziek in de wagen de rijvaardigheden amper negatief te beïnvloeden. En indien dit in het slechtste geval toch gebeurt, dan is dat voornamelijk op een positieve wijze.

Promotieonderzoek Ayça Berfu Ünal

Volgens het bekende promotieonderzoek van Ayça Berfu Ünal, één van de meest bekende milieu- en verkeerspsychologen aan de Rijksuniversiteit van Groningen, blijkt muziek weinig tot geen invloed te hebben op de uiteindelijke rijvaardigheden. In haar onderzoek, dat overigens het eerste is dat focust op de invloed van muziek tijdens het rijden, bleek dat ervaren automobilisten tussen 25 en 35 jaar oud nauwelijks tot niet belemmerd werden door de muziek.

Tijdens de uitgevoerde studie werd onder andere gebruik gemaakt van een simulator waarbij de verschillende deelnemers gevraagd werd om gedurende 30 minuten op een rustige weg achter een wagen aan te rijden. Terwijl de ene groep onder het rijden genoot van een streepje muziek, moesten de andere proefpersonen het zonder het minste geluid stellen. Het onderzoek toonde met stip aan dat de chauffeurs met muziek beter in staat waren om zich op de baan te concentreren dan de groep die het zonder muziek moest stellen. Wat betekent dat muziek een goede afleiding biedt in saaie (verkeers)situaties met als resultaat dat er ook effectief beter gepresteerd wordt.

Kortom, Ayça Berfu Ünal heeft meteen korte metten gemaakt met de opvatting dat muziek luisterende automobilisten te hard rijden en alle verkeersregels aan hun laars lappen.

Muziek verhoogt concentratievermogen

Met dank aan het grondig uitgevoerde onderzoek van Ayça Berfu Ünal, waarin meerdere proefpersonen tussen de leeftijd van 25 en 35 jaar in een simulator verschillende verkeerssituaties moesten trotseren, kon eerder al besloten worden dat muziek in de wagen wel degelijk bijdraagt aan betere prestaties én uitstekende rijvaardigheden. Voornamelijk in saaie en eentonige verkeerssituaties kan muziek ervoor zorgen dat de aandacht op de baan behouden blijft. Op die manier kunnen eventuele ongelukken en/ of schade zoveel mogelijk tot een minimum worden herleid.

Ken je grenzen

Kortom, wanneer automobilisten niet alleen aandachtig zijn voor de verkeerssituatie maar tegelijk ook rekening houden met hun persoonlijke rijvaardigheid, dan blijkt muziek een weinig tot geen storende factor te zijn. Uiteraard dien je hierbij je eigen grenzen onder ogen te komen en rekening te houden met je kunnen. Zo zullen sommigen harde housemuziek eerder als storend ervaren terwijl anderen dan weer de kriebels lijken te krijgen van een klassiek pianoconcert.

Ga ook niet de meest gekke toeren uithalen zoals bijvoorbeeld het installeren van een versterker, al dan niet in combinatie met een subwoofer, als je het zelf moeilijk vindt om je te blijven concentreren.

Algemeen kan dan ook besloten worden dat muziek in de wagen absoluut geen kwaad kan als je volwassen en verantwoordelijk genoeg bent om je eigen grenzen te respecteren.

Reageren via facebook