Wat een hand held dynamometer over je zegt

INGEZONDEN MEDEDELING – Om meer te weten te komen over je fysieke conditie moesten jarenlang allerlei grondige onderzoeken worden uitgevoerd. Nu biedt één apparaat in ieder geval uitkomst.

Vele jaren lang was het heel lastig om de juiste behandeling voor spieren op gang te krijgen omdat eerst de motorische vermindering naar waarde moest worden geschat. Diverse fysieke testen werden ontwikkeld en uitgevoerd om de kracht en ontwikkeling van een patiënt te kunnen evalueren. De resultaten en waardes die daar uit komen rollen zijn lang niet altijd even betrouwbaar omdat de testen meestal handmatig werden uitgevoerd. De methodes zijn dan ook subjectief te noemen, omdat iedereen weer andere standaardwaarden, technieken en protocollen hanteert.

Wil je écht accuraat zijn wanneer je iets wilt kunnen zeggen over de fysieke conditie van een patiënt? Dan heb je een apparaat nodig dat handmatige testen in alle velden aanzienlijk weet te overtreffen. Oftewel, de hand held dynamometer. Maar wat is dat precies en wat doet het? Daar gaan we hieronder uitgebreid op in.

De revolutie van de hand held dynamometer

Op dit moment is de hand held dynamometer met stip het beste gereedschap dat je kunt gebruiken om de spierkracht van een patiënt nauwkeurig te testen. Voer je zo’n controle handmatig uit, dan zou je een patiënt kunnen vragen of die tegen jouw hand aan wil duwen, waarna jij bepaalt of de vertoonde kracht ‘normaal’ is. Dat kan dan op basis zijn van geslacht, leeftijd en eventuele vorderingen die gemaakt zijn op het gebied van fysiotherapie, bijvoorbeeld. Maar echt een nauwkeurige waarde heb je dan niet.

Met behulp van een hand held dynamometer kun je veel preciezer de kracht van een patiënt testen. Hij of zij knijpt in het apparaat, die met behulp van een omzetter de gebruikte kracht meet en een waarde geeft. Dit komt dan op een digitaal display te staan dat eenvoudig af te lezen is. Hierdoor is het veel gemakkelijker om de spierkracht efficiënt en effectief te meten en standaardwaarden in te stellen en te vergelijken. Niets gebeurt meer op de gok en het wordt een stuk gemakkelijker om vervolgstappen te bepalen, mochten de gemeten waarden te wensen overlaten.

De techniek staat voor niets

Vergelijk het meten van spierkracht met het luisteren naar het hart. Dit kun je met of zonder een stethoscoop doen, hoewel je mét zo’n apparaat natuurlijk veel nauwkeuriger kunt bepalen of er reden tot zorg is. Datzelfde geldt voor spierkracht, die je op allerlei manieren kunt meten en evalueren. In plaats van met nattevingerwerk de resultaten van een handmatige test te bepalen en evalueren, heb je nu vaste waarden die algemeen gebruikt kunnen worden. En op basis daarvan kan een behandelplan worden opgestart, voortgezet of gewijzigd. En om iets zinnigs te zeggen over spierkracht ligt de sleutel in precisie. Tasten in het duister is niet langer nodig wanneer je als behandelend arts een hand held dynamometer tot je beschikking hebt.

Reageren via facebook