RIVM: “Drink geen thee of gebruik geen voedingssupplementen waar sint-janskruid in zit”

MEDEMBLIK – Het RIVM waarschuwt voor het gebruik van sint-janskruid dat is verwerkt in thee en voedingssupplementen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat dit schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Het RIVM waarschuwt daarom voorzichtig te zijn met het gebruik van deze plant, en zeker niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen.

Sint-janskruid wordt vaak gebruikt in kruidenpreparaten om mensen bijvoorbeeld beter te laten slapen. Door sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Kruidenpreparaten met sint-janskruid verminderen bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties. De werking van bijvoorbeeld antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan juist worden versterkt.

Risico’s gebruik sint-janskruid zonder geneesmiddelen

Ook buiten een combinatie met geneesmiddelen kan sint-janskruid schadelijk  zijn voor de gezondheid. Zo kan de huid verbranden als mensen na het gebruik van sint-janskruid in de zon gaan zitten. Ook kunnen andere klachten zoals duizeligheid, diarree en angst optreden na het gebruik van kruidenpreparaten met sint-janskruid. Wat de effecten zijn van langdurig gebruik van sint-janskruid is niet bekend. Ook is er onvoldoende informatie om te bepalen of het gebruik van sint-janskruid tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind. Tenslotte is de samenstelling van kruidenpreparaten met sint-janskruid vaak onbekend. Hierdoor is het ook moeilijk te beoordelen wat de effecten van een product zijn.

Reageren via facebook